El Dia Universal de la Infància, que se celebra tots els anys el 20 de novembre (és a dir, ahir divendres), està dedicat a tots els xiquets i xiquetes del món. És una jornada de celebració pels avanços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l’atenció sobre la situació dels menuts més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar a les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.

En la comarca de la Safor són molts els municipis que han aprofitat la commemoració d’aquesta data per presentar els Consells dels Xiquetes i Xiquetes amb l’objectiu de garantir els drets dels més menuts i que puguen opinar i ser escoltats en els temes que els afecten, el que també ajuda a la configuració de municipis més democràtics, participatius i equitatius. En definitiva, es tracta de construir pobles i més ciutats més amables per als infants.

Es necessita la seua implicació

Els alcaldes i regidors de cada població, però també la resta de persones adultes, tenen la responsabilitat de preguntar als seus menors què volen, què pensen, què esperen de la societat i quines són les seues reivindicacions.

L’objectiu és involucrar a les xiquetes i xiquets en la presa de decisions per a la millora dels pobles amb la finalitat d'aconseguir una societat més justa i menys excloent, que tinga en compte als més menuts i menudes, les seues opinions i els seus anhels de futur.

Gandia, Oliva, Bellreguard, l’Alqueria de la Comtessa, Simat de la Valldigna, Palmera, el Real de Gandia o Rafelcofer són alguns dels pobles saforencs que no han deixat passar l’oportunitat de donar-li protagonisme als xiquets i xiquetes amb el nomenament de consellers i conselleres, la celebració d’un plenari municipal o amb altres tipus d’actes festius i reivindicatius.

De fet, algunes poblacions de la comarca ja sumen diverses edicions d’aquest òrgan de participació de la infància en la vida municipal.