La Colònia Ducal, model urbà i arquitectònic dels primers anys seixanta, del que havia d’haver estat una platja de qualitat, està en perill. Aquella reeixida iniciativa pensada com un conjunt unitari combina els blocs d’apartaments aïllats, de no molta altura, amb les fonamentals vistes al mar i un equilibri entre volums arquitectònics i zones verdes, realment encomiables.

Fou obra d’empresaris visionaris –era l’inici de l’expansió de la platja– com Casimiro Lucio i Vicente Calderón, i projecte dels arquitectes Pablo Soler, Francisco Garcia i Juanjo Estellés. Va ser concebuda seguint els corrents del racionalisme avantguardista de Mies van der Rohe i en la pràctica s’ha convertit en l’únic complex residencial de vacances del moviment modern de tota la costa valenciana.

Doncs bé, ho tornem a dir: ara està en perill. Ho està, donat que s’ha presentat una proposta de modificació puntual del Pla General de Gandia (PGOU) per tal d’augmentar l’edificabilitat i la volumetria en l’espai que ocupa la cafeteria Ducal i l’antiga discoteca Flash o Coco-loco. Està en perill, si la corporació municipal li dona el vist-i-plau a l’esmentada proposta. És per això que davant d’aquesta situació i preocupats per la possibilitat que es desfigure aquella arquitectura i que Gandia perda per sempre un conjunt tan important, que en definitiva dignifica a la platja i a tota la ciutat i li dona un valor com a actiu turístic i cultural, no podem deixar d’expressar públicament el nostre parer, davant del que considerem un colp a una de les peces que, precisament, més valor té de la nostra platja, i de la qual tots ens sentim orgullosos.

Ens semblaria inconcebible que el nostre ajuntament es deixara portar per un procés especulatiu, com tants que hem patit a Gandia. I és així, donat que en essència el tema es resumeix en el fet que una mercantil fa la compra d’uns immobles, fa els seus comptes, no li ixen els números o en vol més de beneficis i el que ve a demanar-li a l’ajuntament és que li regale més edificabilitat. És una qüestió de manual, és l’essència de l’especulació immobiliària. Com que eixe increment de volumetria i edificabilitat no el permet el PGOU –mare de la normativa urbanística municipal– es demana que s’hi modifique puntualment, per tal de permetre alçar 4 plantes més damunt del que hi ha. A més d’alterar el conjunt, amb les afeccions a la façana marítima i especialment a tots els propietaris de la colònia, es trencaria la concepció i les formes de la urbanització, ideada com un tot. I es perdria per sempre l’atractiu turístic i cultural d’aquesta part important del nostre patrimoni.

Com a justificació de l’operació se’n parla de fer un hotel i dels avantatges que reportaria, i nosaltres volem deixar clar, que no sols estem a favor de la construcció de nous hotels, sinó que amb fets i en el seu dia, hem propiciat l’augment del 25% d’edificabilitat que tenen actualment els hotels que volen establir-se a la ciutat, que no és un avantatge gens menyspreable. És evident que eixe no és el problema, el problema és el lloc on es tracta de situar l’hotel i les conseqüències. No oblidem que eixe excés d’edificabilitat, en un futur podria acabar deixant de ser hotel, si a la mercantil no li tornen a eixir els comptes, i convertir-se en apartaments amb la qual cosa els escassos llocs de treball generats quedarien en no res; aquest canvi d’hotel a apartaments no seria una novetat perquè ja ens ha passat a la nostra platja, on diversos edificis que eren originàriament hotel hui són blocs d’apartaments. I ningú ha pogut impedir-ho. Alerta, mai sabem què pot passar en un futur.

Per acabar cal recordar que Gandia és una ciutat que, lamentablement, al llarg dels temps ha perdut massa peces importants del seu patrimoni arquitectònic i històric. Compromís, com abans la Unitat del Poble Valencià i després el Bloc, sempre hem estat ferms defensors de la conservació, protecció i rehabilitació del que tenim i podem salvar. És una marca de la casa, que portem amb satisfacció i també amb molta perseverança. I és per això mateix, que no podem estar treballant incansablement pel patrimoni de la ciutat i per altre costat callar i assumir la possibilitat d’una pèrdua tan evident del mateix en aquest conjunt de la Ducal.

La nostra crida és a la ciutadania que mereix ser informada, ara que precisament s’enceta el procés administratiu i consultiu; però especialment ens adrecem a les altres forces polítiques presents a l’ajuntament per a que reflexionen amb trellat i no permeten aquesta destrucció patrimonial. És massa important per a la platja i per a tota Gandia.