L’Assemblea Diocesana de Mans Unides València denuncia la injustícia climàtica

La delegada de l’ONG, Ana Ruiz Ruiz, recorda a les persones que no poden aconseguir el seu aliment diari

Es presenta el lema de la campanya de 2024: «L’efecte ésser humà», que convida a reflexionar sobre la importància d’actuar per a defensar el planeta

Inundacions en Filipines.

Inundacions en Filipines. / ED

Ricardo Soriano

Mans Unides València es reuneix cada any en la seua Assemblea Diocesana per a fer balanç de la seua activitat solidària davant els voluntaris, parròquies i simpatitzants, al voltant d’un centenar de persones de la diòcesi, d’un total de 392 que comprenen tots els voluntaris que formen Mans Unides València. «Reprendre forces en el nostre compromís amb els pobres» és un dels objectius d’esta reunió anual, així com informar de l’activitat de l’any.

Com a ponent va assistir Ferrán Lluch, president de la Comissió Diocesana de Pastoral de l’Ambient i Ecologia Humana; el consiliario, José Domenech; la delegada de Mans Unides València, Ana Ruiz Ruiz; i el tresorer, Eladio Seco d’Herrera. A més, en esta assemblea van donar el seu testimoniatge els assistents a les recentment celebrades Jornades de Formació nacionals, així com la nova Estratègia per a captar Joves Voluntaris. 

Ana Ruiz ha començat per agrair el seu treball als assistents, al voltant de cent voluntàries, de les quasi 400, en la seua majoria dones, que des de les seues localitats fan costat als necessitats dels països més pobres del planeta, persones a les quals no poden veure, però a les quals ofereixen el seu temps i els seus recursos. Estes voluntàries, dels quasi 6.500 que té Mans Unides en tota Espanya, són les que continuen lluitant contra la fam des de fa ja 63 anys. «A les causes habituals de la fam com són la falta d’infraestructures, la corrupció, l’explotació dels països rics i les multinacionals, els conflictes bèl·lics… des de fa uns anys s’uneix el canvi climàtic», ha assenyalat Ruiz.

«La nostra pròxima campanya se centrarà precisament en els efectes devastadors que el canvi climàtic té en milions de persones, que no poden subsistir a causa de les sequeres, les pluges torrencials, la infertilitat de les seues terres impedint-los aconseguir el seu aliment diari», ha precisat. Ruiz ha insistit en la idea de què depén de nosaltres revertir esta situació que «ja estan patint als països més pobres i que també patiran les futures generacions».

Frenar la desigualtat

El Consiliari de Mans Unides València, José Domenech, ha repassat el significat del lema de campanya actual «Frenar la desigualtat és a les teues mans». «És un lema provocador, un desafiament, que ens convida a fer alguna cosa, perquè no estem fets per a resignar-nos, sinó per a treballar». 

El pare Domench ha afirmat que frenar la desigualtat està «no sols a les nostres mans, sinó també en el cor de cadascun de nosaltres» i ha animat a les voluntàries dient que el fruit obtingut «no ens pot semblar insignificant enfront de la magnitud del problema».