La Comunitat Valenciana viu l’inici d’any més sec dels últims 40 anys

L’Agència Estatal de Meteorologia detalla que el dèficit de precipitació mèdia del quadrimestre és del 74 %

Calor en València.

Calor en València. / J.M.LÓPEZ

M.Aroca

La Comunitat Valenciana ha patit l’inici d’any més sec dels últims 40 anys, des de 1983, i entre els tres més secs des d’almenys 1950, juntament amb 1961 i 1983, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha apuntat que el dèficit de precipitació mèdia del quadrimestre és del 74 %.

L’únic temporal important va ser les precipitacions que es van acumular sota la influència de la borrasca Isaack els dies 7 i 8 de febrer, amb acumulats que van superar els 100 l/m² prop de les muntanyes litorals del nord d’Alacant i sud de València. Encara que el període entre meitat de gener i principi de març va ser fred, el bimestre març- abril ha sigut extremadament càlid, el més càlid des que hi ha registres, amb gran diferència amb el segon de la sèrie, han apuntat les mateixes fonts. Més de dos mesos, des del principi de març, l’autonomia pateix un temps anormalment càlid, en moltes ocasions superant rècords històrics de temperatura mitjana diària en la mitjana de la Comunitat Valenciana. 

Lògicament, durant aquests dos últims mesos la insolació ha sigut molt alta. El bimestre març-abril és el que ha tingut més insolació en el territori des d’almenys 1983, i contrasta fortament el mateix període dels tres anys anteriors, que van ser els de menys insolació, han apuntat des de Aemet. Malgrat aquest panorama, es preveu un canvi de temps, sobretot el divendres, quan s’esperen ruixats en qualsevol part del territori que poden ser localment forts i acompanyats de tempesta, sobretot a l’interior a la vesprada. Seran precipitacions en forma de ruixats i tempestes que es produiran sobretot el divendres.