Per totes i tots és conegut el paper que al medi silvestre exercixen les abelles. A part de produir mel, la seua principal tasca és la pol·linització de les flors que garantiran la pervivència de les espècies vegetals mitjançant la formació de les llavors. En les ciutats, al costat de les persones, també viuen les abelles i també realitzen les mateixes tasques que beneficien les dos espècies.

Les abelles troben a les ciutats, als seus parcs i jardins, un bosc urbà, ric i variat on viure i alimentar-se, sense molts predadors i lliure de plaguicides. Es convertix així en un lloc idoni per establir els seus ruscs.

València, conscient d'això, i igual que ciutats com ara Nova York, Los Angeles, París o Londres, vol esdevenir una «ciutat amiga de les abelles», on la ciutadania puga conviure en harmonia amb elles i les dos espècies es beneficien d'esta convivència. Per això, els éssers humans hem de vore les abelles com uns habitants més de la nostra ciutat, als quals hem de respectar i cuidar per tots els beneficis que ens aporten.

La nostra ciutat no vol ni pot quedar-se enrere en este aspecte. És per això que des del Govern de la Nau estem donant passos per posicionar-nos entre les ciutats europees de referència en apicultura urbana, desenvolupant diferents línies d'actuació emmarcades dins del Pla Municipal d'Apicultura Urbana de la Ciutat de València amb actuacions de diferent naturalesa, tant de caràcter administratiu, tècnic, o de participació i comunicació per a la societat. Sense anar més lluny, esta semana ha tingut lloc la Primera Trobada Tècnica d´Apicultura Urbana, on especialistes de tot l´Estat han intercanviat experiències.

Entre les primeres actuacions que hem desenvolupat està la constitució del Consell Assessor d'Apicultura Urbana de la Ciutat de València, integrat per diferents persones procedents tant del propi Ajuntament com de les universitats i del sector professional i que ha permés perfilar els passos a donar i la creació de la Xarxa de Recuperació d´Eixams Naturals com a sistema de control i localització d'eixams a la ciutat mitjançant l'establiment de vint-i-sis estacions de mostreig, que permeten la sistematització del treball alhora d'anticipar actuacions. Això ha fet possible retirar vint-i-un eixams d'abelles de la ciutat en la darrera campanya. Eixams que, lluny de destruir-los, els hem donat una nova vida traslladant-los a uns altres enclavaments on poden viure sense afectar la seguretat de les persones.

Un d´eixos espais és l´Abellar Municipal de València, als Jardins del Reial, inscrit en el Registre d´Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana, instal·lació experimental amb caràcter científic i divulgatiu que pretén ser un instrument al servici de la ciència, mitjançant la signatura de diversos convenis de col·laboració amb universitats, organismes i institucions públiques, que ens permet desenvolupar tot un seguit d´accions de divulgació i participació ciutadana, amb campanyes d´informació i sensibilització, tallers d´educació ambiental, jornades i exposicions que ens aproparan el món apícola a grans i menuts alhora que es contribuïx a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.