Opinió

Un país de reivindicacions

Carles Salvador demanava als valencians que reclamaren l´ensenyament de la llengua, la geografia i la història valencianes

09.10.2015 | 04:15

El valencià és, sens dubte, un poble coratjós i animable que treballa generalment unit quan es veu abocat a una situació de greuge o menyspreu. Dimarts, precisament, s´aprovava a les Corts de manera unànime la proposta de resolució que reclama la reforma immediata del sistema de finançament valencià i dimecres s´escenificava la signatura del Manifest pel Finançament Just al palau de la Generalitat, amb el vistiplau de rectors universitaris i organitzacions empresarials i sindicals.

Sense anar més lluny, també recordaran les nombroses i variades reivindicacions associades al tancament de RTVV fa pràcticament dos anys i la manifestació per la llibertat, l´amnistia i l´estatut d´autonomia el 9 d´Octubre de 1977. Pocs dies després, Miquel Grau va ser ferit de mort mentre posava cartells a favor de la manifestació a Alacant, i aquell 9 d´Octubre també es van reunir allà milers de persones condemnant aquell fet.
Encara podem mirar més arrere: el mes de juny passat feia un segle del primer aplec al Puig de Santa Maria i allà es van aplegar el president de la diputació, l´alcalde valentí i un gran ventall de forces polítiques i entitats culturals –fins i tot el Penó de la Conquesta– per a reclamar la restauració del moestir considerat «temple de la pàtria».

De la mateixa manera, el personatge literari d´enguany, Carles Salvador, també demanava als valencians que reclamaren l´ensenyament de la llengua, la geografia i la història valencianes amb la voluntat de fer «interessant» el País Valencià per als seus habitants.

Francesc Soto i Mas, regidor a l´Ajuntament de València l´any 1931, també es va interessar per l´ús infantil de la llengua i va proposar als valencianistes que deixaren de criticar els pares que parlaven en castellà als fills i els va encoratjar a unir-se a entitats que reclamaren la utilització del valencià a l´escola i a treballar des d´aquestes plataformes cíviques per la recuperació idiomàtica.

Al mateix temps, l´advocat Eduard Martínez Ferrando feia seu el discurs nacionalista i considerava que els «jorns de glòria» valencians es van produir mentre «fruírem d´autonomia», per això animava els valencians a reclamar l´autogovern. En la mateixa línia, anys després Sanchis Guarner es dirigeix als valencianistes i els demana que respecten els intel·lectuals que pretenen traure llum al passat valencià.
De fet, fins i tot en la lletra de l´himne de l´Exposició, ara himne oficial, es constata aquesta voluntat d´animar els valencians a fer força en la mateixa direcció pel bé del País Valencià, amb el vers «valencians, en peu alcem-se», omnipresent hui. Que mai no passem per alt aquest propòsit musicat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


Puig mantiene hasta el final la incógnita sobre si se abstendrá o apoyará el no

Puig mantiene hasta el final la incógnita sobre si se abstendrá o apoyará el no

A falta de un día para el comité federal, los dirigentes del PSPV toman posiciones mientras el...

Una ´morada´ social para Podemos

Una ´morada´ social para Podemos

La formación abre en Russafa las puertas de su nueva sede, un centro abierto a colectivos y...

Condenan el sexismo en los sacos de Cementos La Unión

Condenan el sexismo en los sacos de Cementos La Unión

La Audiencia pide la supresión de la campaña publicitaria por ser ilícita y obliga a quitar las...


Enrique Soriano: ´Las ´monleonetes´ permanecen en el imaginario de Canal 9, pero no se corresponden con nuestra sociedad´

Enrique Soriano: ´Las ´monleonetes´ permanecen en el imaginario de Canal 9, pero no se corresponden con nuestra sociedad´

Asegura que la emisión en pruebas y «sin constancia» de la nueva RTVV podrá ser «pronto», pero no...

Víctor Jiménez: ´Una abstención técnica del PSOE significa un gobierno débil de Rajoy´

Víctor Jiménez: ´Una abstención técnica del PSOE significa un gobierno débil de Rajoy´

"Parece que la dirección federal se inclina más por la abstención para evitar unas terceras...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine