Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna Oberta

El grosser il·lustrat

Un amic m'ha fet arribar una necrològica publicada al diari Levante. Es tracta d'un grosser article escrit per un il·lustrat professor de la ciutat, recentment enlairat a la direcció de la Institució Alfons el Magnànim. Després de llegir-lo dues vegades, m'he quedat bocabadat. Fa la gracieta d'escarnir alguns dels grups de folk més representatius dels anys setanta al País Valencià: Cuixa i Al Tall. I agafant un dels temes més significatius del grup Al Tall (El tio Canya) —cançó emblemàtica i reivindicativa de l'ús del valencià, a la que anomena «insufrible»—, afig que ha mort i que «sus berridos en vida se escuchaban en un kilómetro a la redonda», i que eixos «grupúsculos musicales y cantautores [...] tenían en común dos cosas: su escasa valía y la vana pretensión de destruir la societat de consum». Segurament, repassant-se el diccionari de sinònims, comença a fer el pi dient: «los más avisados éramos conscientes de que al tío Canya li quedaven dos tallades de monyo» i que aquests grups musicals «acabaron consumidos por las drogas, el alcohol y la incuria intelectual».

Feia molt de temps que no havia llegit un article amb més ressentiment, disfressat amb clau d'humor, ni amb més grosseria, desencert i fora de lloc que aquest, en què anuncia la mort del tio Canya, i en el qual, amb una nova gracieta i exercici lingüístic acaba dient-li: «resquiescat in pace».

No m'agraden gens aquests escrits visionaris, plens de petulància i complaença. Sols des de la modèstia i l'argumentació tenen validesa les paraules; no des de l'arrogància, la insolència i l'insult. Com és possible que haja estat escrit aquest text per una persona immersa en el món de l'educació i que té la direcció de la Institució Alfons el Magnànim?

No puc acabar aquest escrit sense reproduir unes paraules que prenc prestades de l'escriptor i periodista Manuel Vicent, publicades ja fa algun temps en una columna periodística: «Este país nuestro sufre hoy una avalancha de vulgaridad insoportable. Las cámaras y los micrófonos están al servicio de cualquier mono patán que busque, a como dé lugar, sus cinco minutos de gloria, a cambio de humillar a toda la sociedad». Aquesta columna periodística portava el títol: «Tener clase».

Compartir el artículo

stats