Ja em perdonaràs que m'estalvie les fórmules protocolàries a l'estil de «Benvolgut/da...» o «Estimat/da...». De primeres, perquè no sé qui eres. Si eres home o dona. Ni l'edat que tens. I el poquet que en sé em trau les ganes de ser afectuós o correcte. Fets els aclariments, aniré al gra. Voldria, abans de res, explicar-te una mica qui és l'autor del quadre «Paradís en record de Miton Glaser» que sofrí el teu vandàlic atac: Joan Ramos és, sense cap mena de dubte, un dels artistes plàstics més importants que ha donat aquesta ciutat. Un pintor reconegut a nivell estatal i internacional que ha aconseguit el més difícil, desenvolupar un llenguatge propi i recognoscible, una sèrie de codis que fan inconfusible el seu art. I que el convertiren durant molt de temps en una referència en el món de la il·lustració, en un artista molt sol·licitat.

No tens per què saber tot això. Però el desconeixement no t'eximeix. Fins i tot en l'hipotètic cas que l'obra de Ramos no fóra de gran rellevància, el teu acte és pur salvatgisme intolerant que entronca amb la crema de llibres dels nazis o la destrucció de monuments antics per part dels talibans. Escriure en un quadre la paraula «catalanista» a tall d'insult, danyant l'obra, s'assembla molt a aquell tipus de coses. No és tan brutal però té el mateix adeena. No pots dir que no saps de què estem parlant.

I no vaig a negar-te que tractant-se precisament de qui és, el fet ens resulta a alguns especialment dolorós i inadmissible. Ramos, evidentment, té ideologia. Com tothom. Però mai no ha fet ostentació. Ni s'ha significat especialment ni s'ha posat amb ningú. Es tracta d'una excel·lent persona, d'un home admirable. D'un personatge exemplar en la seua activitat cívica i artística.

No crec que tu pugues dir el mateix. Procedeixes d'una ideologia malaltissa i destructiva que mai ha construït res, que no ha fet res en positiu. Potser no siga culpa teua haver caigut en aquella trampa de dividir el nostre poble entre bons i mals valencians en funció de les idees. Una fal·làcia. Una cortina de fum gràcies a la qual han saquejat un bon grapat de delinqüents. Hi ha bones persones i males persones. I Ramos és una excel·lent persona. Algú de qui haurien d'aprendre els intolerants com tu.