Empreses recuperades, una solució per a Bosal?

08.12.2015 | 22:31

Ja fa prop de 2 anys a les portes del Nadal, els treballadors i treballadores de Bosal van rebre la pitjor notícia que podien rebre: els acomiadaven. La setmana passada el jutjat declarava improcedent els acomiadaments i triplicava les indemnitzacions que l'empresa ha de pagar als treballadors.

Però la qüestió de fons rau en que el cas de Bosal és «un entre tants» d'empreses que localitzen una fàbrica per tal de gaudir dels diners públics i quan aquests diners públics deixen d'arribar-los, aleshores tanquen la paradeta i centenars de famílies es queden penjades.

Fins ací la descripció, ara toca parlar d'opcions de futur. I si en lloc de buscar altra multinacional que es faça càrrec de la planta transformem la fàbrica en una empresa recuperada pels seus treballadors?

Si quan s'arriba a una situació com aquesta l'Administració l'única solució que li s'ocorre és buscar altra multinacional que compre la fàbrica, d'ací uns anys tornarem a tenir el mateix problema això si els qui ara tenen algun càrrec públic ja no estaran. Però i els treballadors i treballadores? I les seus famílies? Ells sí estaran. Pensant en els treballadors una possible solució a casos com el de Bosal ve de la mà de l'Economia Social: transformar una fàbrica que havia sigut propietat d'una multinacional en una empresa recuperada pels seus treballadors (una Cooperativa de treball associat CTA, una Societat Anònima Laboral SAL ó una Societat Limitada Laboral SLL). D'aquesta manera són els treballadors els que passen a ser els propietaris de la fàbrica i a tenir el seu futur en les seues mans.

La realitat de les empreses recuperades no és un fenomen nou, si no que és un fet que s'ha anat donant al llarg de tot el S.XX i el que duguem del S.XXI arreu del món: des de països europeus com Itàlia, Àustria o França entre d'altres. El cas austríac va lligat a la indústria metal·lúrgica. També a l'Amèrica del Sud a països com Uruguai o Argentina. Més a prop nostre en els darrers anys s'han donat casos a Catalunya, un cas concret és el de Mol-Màtric, S.C.C.l. que també és una empresa subministradora del sector de l'automòbil.

Arribats a aquest punt del meu raonament, ja és pot intuir que l'eina per frenar la desindustrialització i la deslocalització que són les empreses recuperades és una eina que funciona. Per tant caldria posar en marxa un Pla d'Empreses Recuperades a tot el territori valencià, però fer-ho be. Això hauria d'implicar en primer lloc als treballadors afectats i en segon lloc als professionals de les universitats especialistes en Economia Social. Per què? Perquè l'objectiu hauria de ser l'èxit d'aquestes empreses per mantenir i crear ocupació. El passat mes de juliol vaig presentar al Congrés internacional del CIRIEC a Lisboa un estudi fet sobre les cooperatives creades en temps de crisi al País Valencià, en ell es demostra que la variable que més determinant resulta per a l'èxit d'aquestes empreses és la formació i l'experiència en temes relacionats amb l'administració d'empreses: el Management és la variable clau de l'èxit. Per això un pla d'empreses recuperades hauria d'incloure no sols aspectes relacionats amb facilitar el procés de transformació, si no també un procés de monitorització i suport en l'àrea de gestió de 5 anys.

L'article 129.2 de la Constitució Espanyola insta als poders públics a fomentar les Cooperatives i a establir els mitjans que faciliten l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció. Les competències en matèria de política industrial corresponen a la Generalitat Valenciana. A què esperen?

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Economía

Las directivas de empresas familiares reclaman mayor poder de decisión

El porcentaje de mujeres en tareas de dirección se sitúa por debajo del 15 % en las compañías...

La empresa de Gómez-Trénor obtuvo en 2015 un beneficio superior a sus ingresos

Ecivsa elevó sus activos hasta los 846 millones tras absorber otra firma del codueño de Coca-Cola

Arcelor reduce producción en Sagunt hasta final de año

La factoría valenciana reduce la carga de trabajo sin tocar plantilla mientras Asturias parará...

Las mujeres rurales más emprendedoras de España son de la C. Valenciana

Las mujeres rurales más emprendedoras de España son de la C. Valenciana

El Gobierno premia la labor de Regina Monsalve y Susana Gordo por sus iniciativas en la...

La Feria no permitirá que el PP use su recinto hasta que abone sus deudas

La Feria no permitirá que el PP use su recinto hasta que abone sus deudas

Ambas partes irán a juicio en marzo de 2017 por el impago de los 568.511 euros que costó acoger en...

Las grúas de la construcción vuelven a Valencia tras 8 años de parón inmobiliario

Las grúas de la construcción vuelven a Valencia tras 8 años de parón inmobiliario

El BBVA considera que la recuperación es sólida y Solvia apunta que las ventas van a crecer en la...

Domingo
El mercantil Valenciano
La campaña citrícola arranca con mal pie por el desplome de precios
El campo valenciano

La campaña citrícola arranca con mal pie por el desplome de precios

Los precios en el campo son por término medio un 20 % inferiores a la campaña anterior ante las...

El perfil | Tania y Laura Amor
Herederas de un imperio con muchos frutos

Herederas de un imperio con muchos frutos

Las hermanas Tania y Laura Amor toman las riendas de la compañía familiar de frutos secos...

Un diálogo intergeneracional

Un diálogo intergeneracional

El catedrático de Economía jubilado Josep María Jordan Galduf y el profesor de instituto Santiago...

Entrevista | Diego Maciá
´La oferta de suelo industrial tiene que ser flexible para no frenar inversiones´

´La oferta de suelo industrial tiene que ser flexible para no frenar inversiones´

El director general de Industria y Energía asegura que "en el sesenta por ciento de las...

¿Quiere darle visibilidad a su empresa en Internet?

Levante-emv.com cuenta con una sección de noticias de empresa de la Comunitat Valenciana donde su empresa no puede faltar.

Enlaces recomendados: Premios Cine