Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Garcia Besó, 50 anys d'impremta a Alaquàs

En les darreres setmanes, una de les impremtes més carismàtiques d'Alaquàs -i també de tota la comarca de l'Horta- ha complit els seus primers cinquanta anys: mig segle d'existència al servei de l'edició i la reproducció de tot tipus de publicacions i documents. Es tracta d'Arts Gràfiques Garcia Besó, que fou fundada a principis de 1967 -amb el nom d'«Impresos Comerciales Garcia Ferrer», que poc temps després fou valencianitzat- per Miguel Garcia Besó.

Nascut en 1942, Miguel s'inicià en el món de la impressió quan encara era xiquet i al taller que regentava Isidre Torres al carrer del Pare Guillem, d'Alaquàs, el lloc on, després d'eixir d'escola, passava les vesprades fent faenes de manipulació i acabament, com ara col·leccionar i grapar fulls. Amb posterioritat, els anys de formació a les escoles professionals dels Jesuïtes, de València, li proporcionaren els coneixements teòrics i pràctics sobre els quals edificar el seu propi negoci. I fou així com, quan encara no havia acomplit els vint-i-cinc anys, s'establí pel seu compte al baixos -a la quadra, concretament- de la casa familiar del carrer d'Els Benlliure.

A partir d'aleshores, començà a imprimir i editar tot tipus de fulls, llibres i revistes: comercials, polítics, religiosos i culturals -i també clandestins-, entre els quals caldria destacar publicacions tan diverses i significatives com l'anuari Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, el quinzenal La Fulla de l'Olivar, les revistes Vida Cooperativa, Camacuc i Lluita, i múltiples llibres de festes. Anys després, en 1991 i ja amb el nom actual, l'empresa es constituí en pyme familiar vinculada al sector de les arts gràfiques i es traslladà al polígon d'El Bovalar, on encara continua.

En l'actualitat, en què es troba regentada per la segona generació, Arts Gràfiques Garcia Besó ha aconseguit véncer la galopant crisi que, uns anys enrere, afectà el sector, i mantindre's com una impremta de prestància i referència del panorama editorial comarcal. Segur que ajudà a superar aquesta travessia del desert la dilatada experiència professional que acredita el fundador de l'empresa, com també el seu tarannà certament afable i bonhomiós. De fet, amb deu lustres d'activitat ininterrompuda als seus lloms, hi ha dos factors que evidencien la importància i la influència que aquesta impremta ha exercit durant les darreres cinc dècades: que als seus obradors es varen formar els impulsors de Mateugraf Impressors, d'Aldaia, i la Impremta La Plaça, d'Alaquàs, dos tallers que poden ser qualificats com a «fills» seus; i que de les seues premses han sorgit els fulls i programes dels més diversos col·lectius polítics, religiosos i culturals de l'Horta Sud, tal com reconegué l'Agrupació Comarcal d'Empresaris Alaquàs-Aldaia en 2008, en concedir-li el premi a la trajectòria professional. I és que Miguel Garcia Besó no sols ha ajudat a estampar la història dels nostres pobles i comarca, sinó que, també i d'alguna manera, l'ha viscuda en primera persona.

L'enhorabona per aquest mig segle de vida al servei del foment de les idees, i molta sort per al futur!

Compartir el artículo

stats