La creació d´energia neta i renovable és un objectiu clau per al nostre futur. La dependència de l´energia fòssil es negativa i penalitza el nostre benestar. A més de l´impacte ecològic i emissió de gasos a l´atmosfera, la compra de petroli ens costa un preu exorbitant i penalitza les butxaques dels consumidors i al remat ens fa cada dia més pobres. Trencar l´addicció al petroli i potenciar les energies renovables hauria de ser un objectiu no només dels governants, també els ciutadans i els agents econòmics. Hi ha qui pensa que la solució es troba en l´energia nuclear. Sense anar més lluny, el president Zapatero ha passat de ser un defensor de les energies renovables a inserir-se en el lobby pro nuclear. Així ha decidit la irresponsable pròrroga de centrals nuclears, entre elles la Central de Cofrents, quan ja havien esgotat la seua vida útil. Juguen en foc i només cal mirar a l´altra banda del planeta per a constatar que es tracta d´una energia perillosa, d´efectes no del tot coneguts, i a més cara.

Però vés per on en matèria d´energia es poden vore les diferències entre polítiques progressistes i polítiques de dreta. Així, i gràcies a l´empenta de la Unió Europea s´ha anat creat una potent industria solar a casa nostra. Més de 50.000 productors a tot l´Estat que animats per la prima a la producció han decidit des de fa anys instal·lar plaques solars i incentivar la producció d´energia neta. les universitats públiques valencianes, llauradors i explotacions agrícoles, xicotets productors han fet d´Espanya un model a seguir en tot el món.

L´acció del lobby pro nuclear amb la connivència del govern socialista han decidit posar fi a una experiència d´èxit amb l´aprovació d´un Reial Decret, el 6/2009, que redueix de forma retroactiva les primes a la producció elèctrica d´origen solar. Esta decisió governamental té el seu origen en l´objectiu dels grans bancs —els que dicten la política a ZP— de quedar-se amb el negoci de 50.000 productors xicotets a tota Espanya. La incertesa regulatòria introduïda per un govern pro nuclear ha paralitzat projectes d´inversió de més de 20.000 milions d´euros amb la generació d´ocupació que s´hauria produït. Sobre la prima a les renovables cal dir que la nuclear i l´energia d´origen hidroelèctric cobren moltes més primes que les energies renovables: la Unió Europea ha reaccionat davant el descrèdit internacional que ha suposat el retall retroactiu a les primes de producció.

Tenim ací un exemple clar del que són polítiques de futur i progressistes i el que practica un govern que amb el nom de socialista governa per als poderosos i els seu interessos i en contra de l´economia productiva de dels xicotets i mitjans empresaris. I així ens va. Compromís té clar el camí a seguir i per això, fidels amb el benestar local i amb el del planeta, demanem que es tanque la central de Cofrents, perquè amb l´energia solar i renovables és possible, malgrat les polítiques de dreta del PSOE.