La Conselleria de Cultura ha declarat bé de rellevància local la tradició musical valenciana materialitzada per les societats musicals. Segons l´esmentada declaració, totes les societats musicals adscrites a la Federació de Societats Musicals són, pel fet de contribuir a l´enriquiment de la tradició musical valenciana, mereixedores de ser bé de rellevància local.

Amb aquest pronunciament es vol donar satisfacció a les reivindicacions que s´havien manifestat. És cert que es deixa oberta la porta a una declaració concreta com bé d´interès cultural, creant-ne una comissió assessora, per promoure declaracions a determinades entitats, en raó a la seua antiguitat i altres factors.

Amb tot, al meu parer, ni les expectatives o les pretensions de la federació, ni el rigor jurídic, estant degudament presents en l´ordre corresponent, signada per l´exconsellera Trini Simó. Observe una clara confusió en quant a quin és el bé cultural, puix una cosa és la tradició musical i altra les societats musicals, les quals són persones jurídiques concretes, amb una activitat musical i en ocasions d´altres. L´Administració, doncs, ha declarat la tradició musical, i alhora, en un annex tot un llarg llistat d´entitats musicals federades. Pot, però, haver-hi altres entitats musicals no federades mereixedores de la distinció?

No vaig a entrar en el debat diguem-ne jurídic, no és el lloc adient; el lector interessat pot consultar l´informe del CVC sobre el tema, i fer el seu juí. Cal anar al fons de la qüestió: com es pot qualificar de rellevància local una manifestació d´un àmbit territorial molt ample, com és la tradició musical valenciana que han representat les bandes a tot el País? No seria més correcte considerar eixa la tradició musical mereixedora de la qualificació superior com bé d´interès cultural immaterial? La resposta és ben simple, el just haguera estat una declaració genèrica de la tradició musical com BIC, que és la màxima categoria.

L´opció feta per la conselleria és totalment contradictòria, puix com es pot concloure que la tradició musical valenciana és un fenomen local o comarcal? La resolució de la conselleria de 19 d´abril, per la qual s´encetava la tramitació, ja remarcava com l´objecte de la declaració eren «les activitats que exerciten en l´àmbit de la cultura musical valenciana les societats musicals a través de les bandes, els cors associats, les escoles de música...». En què quedem?

Per altra banda, la declaració no preveu ni concreta mesures de foment, de protecció o d´ajuda a l´activitat. Certament, tenim la llei de la música, l´institut del ram, etc. Ara bé, sense mesures fiscals, sense alguna mena de deures per part dels poders públics, la declaració es queda en ben poqueta cosa, pura operació d´imatge. Al cas del béns materials, hi ha mesures fiscals, i de foment, en alguns casos també aplicables a béns de rellevància local. Per això, devem plantejar com protegir eixa tradició musical?