Aquest 8 de març el vivím en un moment difícil de retallades en drets socials i laborals, de mesures dels governs neoliberals que fan pagar la crisi a qui no en te culpa. Mesures que han fet augmentar l´atur, tancant milers de pimes i afonant la precària economia domèstica. Més d'un milió dues-centes mil persones aturades, de les quals les pitjor parades són les dones, que continuen patint més els efectes de la crisi, amb salaris més baixos, ocupació en precari i major taxa d´inactivitat. Si les diferències salarials entre dones i homes han disminuït només és perquè els salaris dels últims han baixat.

A més, els governs volen fer creure a la ciutadania que la igualtat real és una cosa accessòria, per això suprimeixen organismes i institucions encarregades de promoure la igualtat real i centres d´ajuda a les dones víctimes de violència de gènere, ajornen l'ampliació del permís de paternitat o l'aplicació de la llei de dependència, deixant de nou a les dones el paper d´encarregades de la criança i la cura dels persones.

Al País Valencià a les mesures adoptades pel govern central s´uneixen les de l'autonòmic, que deu les nònimes al personal dels centres d´Atenció a Dones Maltractades, deixa sense cobrar la renda garantida de ciutadania o retalla la dotació en els pressupostos en Dona. Al tancament fa mesos del Centre Reina Sofia per a´l Estudi de la Violència, s´afig l´intent de tancament de la Biblioteca de la Dona, aturat gràcies a les protestes encapçalades pel moviment feminista. Ara s´anuncia el tancament de 33 oficines d´ajuda a víctimes del delicte, oficines on la majoria dels casos que s´atenen són de violència de gènere. Mesures que patim per la nefasta gestió d'un govern immers en els casos de corrupció i que ha afavorit el deteriorament progressiu i intencionat dels serveis públics.

D´altra banda, els recents anuncis per part del govern de´l Estat de reformes legislatives com la´de l avortament, volen suprimir el dret a decidir de les dones sobre el propi cos i fan palesa de nou la influència de´l Església sobre els governants. Fins i tot la Real Académia de la Lengua (RAE) -institució formada per 37 homes i 3 dones- vol establir de nou el masculí com a genèric, intentant convèncer-nos d'emprar un llenguatge sexista que invisibilitze les dones.

Per tot això, aquest 8 de març aprofitem per a recordar que totes les mesures d'ajustament i totes les retallades no serviran per a fer-nos eixir de la crisi, sinò per a agreujar i multiplicar les desigualtats i l´exclusió social de moltes persones, especialment de les dones migrants, de les majors, de les que tenen diversitats funcionals, sensorials o mentals, de les famílies monomarentals, de les que pateixen adiccions o de les joves. Per a deixar més desprotegides encara les que pateixen maltractaments o estan explotades sexual o laboralment. Perquè suposen un pas molt important en la consolidació d´un sistema econòmic pervers que s´aprofita i és fonamenta en la divisió sexual del treball i de la doble presència dels dons en´l àmbit privat i el públic, hui més que mai diem: EN IGUALTAT, NI UN PAS ENRERE

Portaveu i Coordinadora de l'Àrea de la Dona - Intersindical Valenciana