El passat dia 3 van començar les classes a les nostres escoles i instituts. L´inici de les classes no ha estat normal per molts motius: implantació improvisada de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), retallades, problemes endèmics i inici abrupte de les classes. El calendari escolar ha estat imposat per la consellera Mª José Català, amb el consentiment del president Alberto Fabra, sense tindre en compte les reiterades advertències de la comunitat educativa. Des del primer moment vam dir que no n'hi hauria temps material per organitzar el curs ni per poder atendre correctament l´alumnat. També que els centres del nostre país no estaven adaptats per fer-ho el dia 3. Segons l´Administració, el canvi dels exàmens de recuperació a juliol ha motivat la modificació del calendari escolar. Ara bé, cap dels autors o autores intel·lectuals del trasllat dels exàmens de recuperació vol assumir la seua responsabilitat en aquest nou fracàs.

Moltes veus de la comunitat educativa vam advertir del desgavell que suposava tant l´avanç de les proves de recuperació a juliol com del començament de les classes al dia 3 de setembre. També de la poca racionalitat i de la manca de criteris pedagògics que n´hi havia per fer aquests canvis. Ningú no ens va escoltar. Tal vegada pel fet que la consellera Català estigués més preocupada per ocupar les portades dels telenotícies de setembre quan s´informara que el País Valencià era la primera comunitat que començava les classes. És cert que hem ocupat les portades però per mostrar les imatges de l´alumnat i el professorat passant calor a les aules, la policia ocupant el col·legi Cremona o barrant el pas a l´acte inaugural del curs escolar a la nova escola de Russafa. Segurament unes imatges ben distintes de les que volien però que mostra la dura realitat de l´educació valenciana.

Davant d´aquesta situació tan lamentable, que està afectant negativament l´alumnat, el personal que hi treballa i les famílies, caldria prendre decisions valentes i immediates més enllà de les frases fetes o de les declaracions que posen en evidència a les nostres autoritats educatives. Confondre «climatologia i meteorologia», afirmar que «la Generalitat no controla la climatologia», desconéixer les estadístiques de l´Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o la legislació sobre riscos laborals en són una bona mostra. L´Administració és la responsable de planificar el curs escolar tenint en compte totes les variables, sí totes. I veient la situació que estan travessant els centres podem afirmar rotundament que està actuant de forma irresponsable, deixant passar el temps per veure, mai millor dit, si el vent comença a bufar al seu favor. Però hem d´advertir que nosaltres anem a exercir, de manera ferma, la nostra responsabilitat com a representants del professorat i com a defensors del dret a l´educació de l´alumnat. Per això, hem presentat una denúncia a la Inspecció de Treball i hem demanat a les instàncies corresponents que actuen immediatament. També hem assessorat els centres sobre els protocols d´actuació, cosa que no ha fet l´Administració.

La nostra escola i el nostre alumnat, no es mereixen una consellera que ha superat totes les línies roges. La seua nefasta gestió davant d´aquesta situació de l´inici de curs ha consistit en tirar balons fora, mirar a altre costat, culpar la «climatologia» o no assumir la seua responsabilitat. Per tot això, no podem més que exigir que se´n vaja.