Quasi 200 governs de diverses cultures, continents, nivell de desenvolupament econòmic i ideologia van signar dissabte a la nit l´Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic. Les interpretacions més dures critiquen des del minut zero que el compromís assolit és insuficient, una farsa, fins i tot, un frau. Tanmateix, malgrat totes les febleses del text i les resolucions signades a llarg termini, l´èxit és indubtable.

El pacte pel clima podria haver estat més valent. Però també es contemplava l´escenari de no arribar-hi, i pressions econòmiques no han faltat, entre elles, la dels poderosos lobbies negacionistes. Resulta ingenu pensar que líders com ara el nord-americà Obama anaven a assignar pactes internacionals que ocasionarien un daltabaix a l´estructura econòmica i social del seu país. La seua participació, tot i això, ja ha estat un triomf de partida. No fa falta que recordem el paper de Bush al Protocol de Kyoto. I més encara, quan a nivell de carrer, no ens enganyem, no som capaços de renunciar al nostre vehicle privat ni imposar-nos una exigència individual per a la reducció de l´ús de combustibles fòssils. A la sentència «Que inventen ells», d´Unamuno, podríem afegir: «Que deixen de contaminar ells».

La delegació de la conselleria dirigida per Elena Cebrián, juntament amb les de Navarra i Balears, ens han sorprès amb una declaració conjunta per manifestar que són «insuficients» les metes acordades a la Cimera de París. També mostren la seua preocupació davant les polítiques del Govern central relatives a indústria, energia, mobilitat o conservació ambiental, quan moltes d´aquestes competències estan transferides...

I de l´escala global a la local. Perquè vaig gaudir de fer el seguiment dels últims minuts de la Cimera de París amb amics de l´associació Arrels d´Estivella, a la meua comarca, al Camp de Morvedre, durant la presentació del llibre No dispareu el meteoròleg amb un enriquidor diàleg sobre el temps i el clima valencians, astronomia, medi ambient, etc, amb Joan Carles Fortea -coautor de l´obra amb Victòria Rosselló i Vicent M. Gómez-. I tot i ser a un fòrum tan reduït, no creguen que vam a arribar acords unànimes, per exemple, al voltant del reciclatge de residus... Per tant, millor no disparem l´enemic equivocat.