Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Qatar encén totes les alarmes en les exportacions al Golf

El trencament de les relacions entre l'Aràbia Saudita i Qatar és la crisi diplomàtica més greu entre els països del Golf dels últims anys. La situació preocupa a les grans constructores i sectors exportadors valencians com la ceràmica i el moble

Qatar encén totes les alarmes en les exportacions al Golf

Mentre Qatar s'obre a països veïns per baixar la tensió a l'Orient Mitjà -l'Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain, Emirats Àrabs Units, Iemen i Líbia han trencat relacions diplomàtiques i comercials amb el xicotet país que registra el PIB per càpita més alt del món (83.990 dòlars) - el comerç exterior aprofundeix la seva preocupació davant l'incert futur d'este ric mercat tan dependent de l'exterior i posseïdor d'importants reserves de petroli. Empreses exportadores d'àmbits manufacturers locals com la ceràmica, mobles i llums, entre d'altres negocis relacionats amb l'activitat de la construcció adverteixen del perill en potència per als sectors exportadors, que venen per un valor econòmic de 341.700.000 d'euros en el total d'Espanya (61.300.000 en el cas de la Comunitat Valenciana).

Els fons d'inversió de Qatar han protagonitzat bona part de les principals operacions que aquest país ha dut a terme a Espanya en els últims anys. En concret, set de les deu operacions dels fons d'inversió sobirans d'este últim lustre corresponen a dos fons qatarians, Qatar Holding i Qatari Diar. En el cas de la Comunitat Valenciana destaca la compra del 25% de l'empresa constructora alacantina Ecisa, la meitat del negoci es porta a terme a l'Estat de la monarquia absoluta governada amb mà de ferro per l'emir Tamim bin Hamad Al-Thani, als seus 37 anys el monarca àrab més jove del món.

Majors costos logístics

Segons un informe de la Cambra de Comerç de València, «la principal conseqüència a curt termini per a les empreses de la situació de bloqueig a Qatar és l'augment de costos que se´n deriven dels canvis en la logística en el lliurament de les mercaderies. Així mateix, si es manté esta situació en el temps també es podria veure afectada l'economia de Qatar i la demanda exterior de productes procedents de zones amb major cost logístic », assegura la institució presidida per José Vicente Morata.

Fins ara, la majoria de mercaderies que arriben a Qatar des d'Europa ho fan en grans vaixells fins al port dels Emirats de Yebel i, des d'allà, són traslladades als altres països del Golf Pèrsic en embarcacions més menudes. Així les coses, els carregaments que s'adrecen a Qatar no poden descarregar en els ports dels Emirats Àrabs Units i ho hauran de fer en el de Salalah (a Oman), el que suposarà un major cost per a les empreses exportadores i per a les companyies distribuïdores de Qatar.

A través d'un comunicat publicat per l'agència estatal saudita de notícies SPA, Riad ha anunciat a més el tancament de tots els seus ports, aeroports i llocs fronterers per evitar l'entrada de Qatar el país. També es decreta el tancament de l'espai aeri i marítim a les companyies de Qatar. Una de les primeres conseqüències és que les aerolínies dels Emirats Etihad Airways, Emirates i Flydubai han suspès tots els seus vols a Doha a partir del passat dimarts.

Des de la patronal taulellera Ascer adverteixen que el tancament de fronteres amb Qatar perjudica seriosament els interessos de les empreses, les exportacions es van elevar a 17,9 milions d'euros durant l'últim exercici. Els països de l'Orient Mitjà han estat un mercat tradicional per a les firmes castellonenques, que reconeixen que este conflicte internacional poc o res té a veure amb el que està travessant el sector ceràmic espanyol a altres destinacions, com el Marroc i Algèria. La mercantil de la Comunitat Valenciana més exposada a la tensió geopolítica de Qatar és la mercantil amb cuartell general a Alacant Ecisa, de la família Peláez. Esta destaca per la construcció de gratacels, una experiència posada en valor per aconseguir una important implantació a l'estranger, sobretot a Qatar. Entre els projectes més emblemàtics en este país es troba el de l'hotel de 5 estreles JW Marriot, treball que s'ha convertit en el major contracte de la seva història. A la fi de 2014, el grup Al-Alfia, propietat de la família reial de Qatar, va aconseguir un acord amb la constructora Ecisa per adquirir el 25% de la signatura alacantina i el 51% de la seva filial al país àrab, Harinsa Qatar.

També Iberdrola tenen a l'emirat com el seu accionista de referència, ja que el país àrab controla el 8,51% del seu accionariat a través de l'Autoritat d'Inversions de Qatar. Els grans negocis de les empreses espanyoles en aquesta regió del Golf se'l reparteixen grans constructores i empreses d'enginyeria i serveis com Acciona, Isolux, FCC, OHL, Ferrovial, Sacyr, Sener i Typsa.

Principals productes exportats

Qatar importa principalment d'Estats Units i de la Unió Europea (UE). Aràbia Saudita és el cinquè país proveïdor, amb el 6,4% de les importacions totals. Mentrestant, el 70% de les seves exportacions es dirigeixen als països asiàtics (sobretot al Japó, la Xina i l'Índia). Amb una població de 2,2 milions d'habitants, Qatar és el segon país amb més percentatge d'immigrants del món, amb un 75%. A més de les exportacions ceràmiques, la Comunitat Valenciana ven mobles i llums (per valor de 8,7 milions d'euros anuals), manufactures de roca i algeps (8,4 milions), sal, guix i pedres (7,2 milions) i màquines i aparells mecànics (3,6 milions), entre d'altres béns. Mentrestant, l'autonomia importa per valor de 37 milions d'euros cada any, sobretot combustibles y olis minerals (30,2 milions).

Compartir el artículo

stats