El trist desenllaç del Teatre Princesa a la ciutat de València ja és conegut per tothom. Tal i com és costum en aquesta ciutat, el seu final anà en consonància a la seua categoria (la d´un teatre amb 150 anys de solera en ple centre de València): l´oblit institucional, el deteriorament, l´abandó…i el foc.

No sorprèn a ningú que viu i estima la ciutat de València que el seu Ajuntament permetera que el teatre Princesa esdevinguera un fantasma en el Carrer Moro Zeit. Tampoc no sorprèn que una matinada del mes de febrer del 2009 les flames engulliren l´edifici.

Sembla ser que ja ha començat a sorprendre un poc que s´haja «habilitat» com a pàrking temporal dels i les treballadores del Mercat Central el solar on s´erigia el Princesa. I és que s´entén que cal, de fet calia ja fa molt de temps, una solució a les interminables obres del metro de l´inici de l´Avinguda Baró de Càrcer, que han fet perdre molts i molts diners als treballadors del Mercat Central. Però és el solar del teatre Princesa la millor opció?

Tothom que treballa o viu en Velluters és coneixedor dels greus problemes d´aparcament que pateix el barri. És evident que els comerciants necessiten una plaça d´aparcament. Però resulta que aparcar en el solar és, de primeres, il·legal. A més a més paradoxalment en la Plaça Viriat, a 100 metres del solar del Princesa, hi ha 292 places d´aparcament pertanyents a la Generalitat que estan inutilitzades des de la seua construcció, fa ja set anys.

Però el que reulta radicalment incomprensible és que el solar, més enllà de fer el paper de pàrking per a comerciants del Mercat, haja estat fins fa uns dies lloc d´aparcament de qualsevol que es desplaçava a Ciutat Vella. Totes les nits el «Princesa Pàrking» estava ple de gom a gom, més encara les nits dels cap de setmana en què molta gent s´acosta al nostre barri per eixir. A hores d´ara ja hi ha una tanca que impedeix el pas als vehicles que no són del Mercat.

Aquest no és un final feliç; l´abandó, el foc i l´aparcament improvisat no és un destí just ni desitjable per al solar del Princesa. Durant la passada tardor la campanya «Recuperem el Princesa, reviscolem el barri» tragué les urnes al carrer per tal que el veïnat puguera decidir al voltant de l´ús desitjat per al solar. Els resultats foren aclaparadors ja que la immensa majoria volia un equipament públic, cultural i gestionat pel veïnat. El 21 de gener lliuràrem una carta al regidor d´urbanisme Jorge Bellver demanat-li una reunió i ahir celebràrem aquesta. L´Ajuntament ens ha comunicat que escolta l´opinió del veïnat però que no té diners per al Princesa. Nosaltres li hem recordat que han d´acomplir amb el projecte de dotació pública per al solar del Princesa i que no volem un altre any amb aquest solar abandonat.

El dissabte 27 de febrer fa exactament un any de l´incendi del Princesa. Per denunciar la passivitat de les autoritats i perquè exigim una solució digna per a l´espai del Teatre, «Recuperem el Princesa» tornarem a eixir al carrer. Velluters s´ho mereix, Velluters ho necessita.