La Fundació Oceanogràfic s’uneix a la xarxa d’Observadors de la Mar del CSIC

L’objectiu del programa de l’Institut de Ciències de la Mar és involucrar a la societat en la conservació de la mar a través de la participació individual

Un bussejador.

Un bussejador. / L-EMV

Levante-EMV

Dins de la missió per estudiar i conservar l’ecosistema marí, la Fundació Oceanogràfic s’ha unit a la Xarxa d’Observatoris Sentinella del portal Observadors de la Mar. L’objectiu és aportar el seu coneixement sobre fauna marina i els ecosistemes, col·laborant en els projectes de seguiment d’espècies invasores, localització de xarxes fantasmes, i cavallets marins en la costa valenciana. 

Amb això, la fundació de l’aquari de València treballarà conjuntament amb la resta de les associacions, clubs de busseig, voluntaris, professionals i Aules de la Mar del territori espanyol per a localitzar i estudiar noves espècies marines de peixos, crustacis i invertebrats que estan ocupant la zona habitual d’animals endèmics, així com els efectes del canvi climàtic sobre les poblacions marines o la presència i acumulació de fem marí.

Amb tota la informació recopilada, els tècnics de la Fundació Oceanogràfic reportaran les seues troballes a Observadors de la Mar amb la finalitat d’ampliar el coneixement científic i generar processos de col·laboració i sinergies entre les diferents plataformes de ciència ciutadana i actors involucrats. 

Amb això, la Fundació Oceanogràfic augmenta la seua participació en la plataforma, afegint estes accions al treball conjunt realitzat amb tortugues marines en la costa espanyola.

Observadors de la Mar és un projecte ampli de ciència ciutadana per a usuaris de la mar. La web es convertix així en un punt de trobada entre ciutadans i científics, que té com a objectiu crear coneixement de manera conjunta.

Entre altres coses, es recullen dades sobre temes com l’aparició d’espècies marines pocs freqüents i o invasores, tortugues marines, xarxes fantasmes, elasmobranquios, corals, fanerògames marines i molt més.

Estes dades són utilitzades en els projectes d’investigació per a conéixer millor la biodiversitat de les nostres aigües i comprendre els efectes del canvi climàtic, la contaminació, l’arribada d’espècies exòtiques, la presència de fem marí i els canvis en els nostres ecosistemes, fonamentalment a la Mar Mediterrània.