València, epicentre dels «Erasmus Maris Days»

L’Oceanogràfic va rebre recentment a educadors i experts en el  camp de la contaminació per microplàstics, com a culminació d’una col·laboració pionera per abordar els desafiaments mediambientals 

Foto de grup dels participants.

Foto de grup dels participants.

Oceanogràfic

L’ Oceanogràfic de València va rebre fa unes setmanes a educadors i experts en el camp de la contaminació per microplàstics durant la celebració dels «Erasmus Maris Days». L’esdeveniment va marcar la culminació de la iniciativa Erasmus Maris, una col·laboració pionera que fusiona l’educació formal, la ciència ciutadana i la investigació científica per a abordar els desafiaments que enfronten les mars i oceans.

Erasmus Maris és una iniciativa que ha guanyat reconeixement en tota Europa i està centrada en promoure l’educació ambiental i les pràctiques sostenibles. El seu enfocament se centra en la cocreació i la transferència de coneixement, establint connexions entre la comunitat científica i l’educació formal i no formal.

Una iniciativa que compta amb el suport de la Comissió Europea i del Comité Europeu de les Regions, institucions que també participen en els «Erasmus Maris Days» per a explorar la viabilitat de crear xarxes regionals dins de la iniciativa.

A més, els «Erasmus Maris Days» han sigut oficialment recolzats com una activitat de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Dos dies de «workshops»

L’esdeveniment a València va reunir científics de renom mundial, inclosos experts de l’Agència Alemanya de Medi Ambient, l’Institut Noruec d’Investigació de l’Aigua, la Universitat de Gant, l’Institut Flamenc per a la Mar i la Universitat Lliure d’Amsterdam.

La Generalitat Valenciana ha exercit un paper fonamental com a membre del consorci Erasmus Maris des dels seus inicis en 2018. El seu suport continu i la participació de la Direcció General d’Esport, que ha col·laborat en l’organització d’Erasmus Maris, demostren el compromís de la regió a fomentar l’educació ambiental i les ciències marines.

Luis Cervera, director general d’Esports de la Conselleria de Cultura i Esport, va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada a l’Auditori Mar Roig de l’Oceanogràfic. Cervera va declarar estar «orgullosos de ser un model regional exemplar en gestió d’instal·lacions nàutiques i el seu compromís a continuar liderant iniciatives que preserven els nostres oceans i medi ambient marí». A més, va destacar el «paper de la Generalitat en este projecte», a través de les Escoles de la Mar de Borriana i la Goleta «Tirant Primer», que han sigut l’«epicentre d’activitats científiques pràctiques que han transformat l’educació formal per als escolars europeus».

Un marc incomparable

Durant ixos dies, en els quals es van combinar les conferències i les sessions pràctiques, també es va formalitzar l’aliança científica Erasmus Maris, marcant una fita en la lluita contra la contaminació per microplàstics i la preservació del medi ambient marí. L’«Erasmus Maris Days» no sols representa una celebració dels assoliments d’esta iniciativa innovadora, sinó també per a explorar noves maneres d’abordar els desafiaments ambientals i educatius a nivell mundial.

El motiu de celebrar l’esdeveniment en l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València radica en la seua alineació amb els principis de la iniciativa. Tant l’Oceanogràfic com la la promoció de l’educació ambiental, la investigació científica i la conservació marina.