Una lluita conjunta per a salvar l’ofegabous

La Fundació Oceanogràfic i el Centre Aqüícola del Palmar solten 90 ofegabous al Parc Natural del Túria junt amb escolars de l’IES Les Rodanes de Vilamarxant. És una espècie autòctona, catalogada com a vulnerable

Exemplar d'ofegabous.

Exemplar d'ofegabous. / L-EMV

La Fundació Oceanogràfic participa en el projecte de reintroducció de l’ofegabous, (Pleurodeles waltl), de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori de la Generalitat. L’animal és una espècie endèmica de la península ibèrica i el Marroc declarada «vulnerable» pel catàleg valencià d’espècies amenaçades de fauna, i en regressió en algunes zones de la seua àrea de distribució.

Esta acció educativa i de conservació es va dur a terme la setmana passada en la Bassa Barreta de Vilamarxant, al Parc Natural (PN) del Túria en la qual van participar els escolars de l’IES Les Rodanes de Vilamarxant. En esta ocasió, un total de 90 animals criats en les instal·lacions de l’Oceanogràfic i del Centre Aqüícola del Palmar es van introduir en una bassa restaurada i condicionada pels organismes implicats.

Els tècnics de la Fundació Oceanogràfic i del centre del Palmar fan controls periòdics per a conéixer l’evolució i estat sanitari de l’espècie en diferents punts de la Comunitat Valenciana. Els ofegabous posseïxen una marca individual —un microxip— que permet identificar-los i estudiar els seus moviments i creixement si són recapturats.

Activitat amb els escolars.

Activitat amb els escolars. / L-EMV

L’«ofegabous» —anomenats així per la creença generalitzada que vaques i bous podien morir-se si s’engolien un d’estos animals en beure en les tolles—, tenen i han tingut la seua major amenaça en l’acció de l’home i en l’abandó de les pràctiques agrícoles i ramaderes. A més, patixen la pressió per la introducció d’espècies al·lòctones i els productes químics que s’empren per a potenciar la producció agrícola.

El seu aspecte és molt característic, com el d’un animal prehistòric, i pot aconseguir fins a 300 mil·límetres de longitud. D’ulls xicotets però cridaners, l’ofegabous té, afortunadament, una gran capacitat de reproducció. És, a més, un tritó voraç i s’alimenta d’invertebrats aquàtics, mol·luscos, carronya, fins i tot cucs o larves d’insectes. És l’únic amfibi amb cua que viu en la Comunitat Valenciana i en la seua supervivència també va hagut d’enfrontar-se a la captura i comercialització il·legal.

Un projecte reeixit de reproducció i cria

El projecte de reproducció i cria en l’Oceanogràfic es va iniciar en 2017 amb una línia de cria d’ofegabous en condicions controlades, en col·laboració amb la conselleria. Per a això, es va condicionar una sala (anomenada nacedora) en el centre marí valencià, on es van situar els aquaris destinats a completar el cicle vital de l’ofegabous i d’altres espècies amenaçades.

Al mateix temps, es va iniciar un altre projecte paral·lel de restauració paisatgística per a donar a conéixer la importància de conservar la biodiversitat.

Durant 2018, la Fundació Oceanogràfic va començar una nova etapa treballant en el maneig i manteniment d’espècies de flora i fauna que habiten en ecosistemes d’aigua dolça, la qual cosa suposa l’adquisició d’una àmplia experiència en aquest camp de la conservació ex situ.