La importància de l'Educació Ambiental per a la protecció del planeta

L'Oceanogràfic de València ha preparat diferents activitats ambientals per a esta setmana en el marc del Dia Mundial de l'Educació Ambiental del 26 de gener

Taller de divulgació científica.

Taller de divulgació científica. / L-EMV

Ocenaogràfic

Cada 26 de gener es commemora a tot el món el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, una efemèride a la qual s’unix l’Oceanogràfic de València en dedicar gran part del seu esforç i treball diari. Un esforç que té com a resultat la programació de centenars d’activitats educatives, cursos universitaris, tallers, seminaris i trobades amb escolars i membres de la comunitat educativa durant els seus 19 anys d’existència.

L’equip d’Educació de l’aquari ha programat per a esta setmana diverses accions d’educació ambiental. Durant els pròxims dies es durà a terme la primera acció del «Projecte Posidònia» de la Fundació Oceanogràfic amb els escolars de la Marina Alta per a implicar la comunitat escolar amb tallers i diferents activitats mediambientals emmarcades en la protecció d’esta planta, greument amenaçada.

D’altra banda, l’aquari valencià acollirà un taller pràctic sobre el canvi climàtic, el «Mural del Clima», impartit per l’associació Ayuda en Acción destinada a educadors, formadors i voluntariat, en la qual s’abordaran les conseqüències que té el canvi climàtic en la fauna i la flora marina i la seua conservació. El colofó de la Setmana de l’Educació Ambiental serà la solta a la mar d’una tortuga marina recuperada en l’ARCA de la Mar de l’Oceanogràfic, junt amb escolars del Co·legi del Pilar de València.

Divulgació eficaç i rigorosa

L’Oceanogràfic compta amb un departament d’Educació propi, centrat en promoure una educació eficaç i rigorosa als escolars i al públic que cada any visita el major aquari d’Europa. A través d’una envejable proposta educativa, s’oferix una gran varietat d’experiències adaptades a tots els nivells educatius, des d’Infantil fins a la universitat, amb elements d’interpretació interactius i un sistema d’educació. 

Així, mitjançant una cuidada proposta educativa, l’Oceanogràfic proporciona varietat d’experiències d’aprenentatge per a totes les edats, incloent-hi senyalització bàsica, elements d’interpretació interactius i una metodologia que ix de l’aula i es desenvolupa en ambients naturals com els de l’Oceanogràfic.

El departament d’educació de l’Oceanogràfic dissenya anualment activitats educatives formals en format de tallers denominats «Els viatges del’Oceanogràfic» i «L’Oceanogràfic viatja al teu col·legi», en els quals es representen els principals valors de l’educació ambiental, especialment enfocada a l’àmbit marí. Entre les activitats no formals destaquen les escoles de Pasqua i Estiu, els festivals científics, les conferencia i les xarrades amb l’objectiu de sembrar valors mediambientals en els més xicotets.

Un dels pilars fonamentals és promoure l’educació sobre conservació ambiental i incidir en les bones pràctiques mediambientals amb l’objectiu de millorar la vida de les espècies, l’entorn marí i la relació humana amb ells.

L’any passat, una de les novetats que va posar en marxal’Oceanogràfic i que es manté és la formació a la cantera de monitors externs i l’obertura del voluntariat de la Fundació Oceanogràfic després del període de pandèmia.