Lectura en família: viatge compartit cap a l'imaginari i creixement

Amb una atmosfera càlida, la lectura facilita diàlegs sobre temes que preocupen als fills i aferma els llaços familiars

Moments màgics en família.

Moments màgics en família. / L-EMV

Fundació Bromera

El paper de la lectura en família en el desenvolupament i afiançament del gust per la lectura en els xiquets és fonamental, ja que l'existència de llibres en les llars i les activitats de lectura per part dels pares guarden una relació directa amb el rendiment escolar dels seus fills i el seu desig de llegir. Així mateix, el foment de l'hàbit de lectura a casa permetrà als xiquets desenvolupar destreses i habilitats de vital importància en l'adquisició de futurs aprenentatges i en el desenvolupament de la creativitat i imaginació

Nombrosos acadèmics, editors i escriptors insistixen que si es perd l'hàbit de lectura, i el temps d'oci dels joves es gesta en mitjans com les xarxes socials o en aplicacions en les quals la imatge preval sobre la paraula, estos creixeran escrivint i expressant-se pitjor.

L'aprenentatge de la lectura en els xiquets comença d'un mode espontani, des del moment en què el xiquet veu altres persones llegir, per la qual cosa els membres de la seua família seran el seu referent. Si els xiquets, en els seus primers anys de vida, observen i participen en activitats de lectura dutes a terme per les persones que els envolten, els resultarà més fàcil assumir de manera autònoma eixos comportaments.

La lectura i les ganes de llegir han d'anar de bracet

Deixem que els xiquets trien què llegir, això farà que la lectura els resulte divertida i s'aficionen a llegir. Com a pares, es pot ajudar els fills en la correcta elecció del llibre adequat a la seua edat i interessos. Altres alternatives que poden fomentar la integració dels llibres en les experiències quotidianes dels xiquets poden ser: visitar una biblioteca o una llibreria amb els fills, regalar-los llibres o crear una biblioteca personal a casa.

La lectura és essencial en la nostra vida, ja que ens facilita que estiguem connectats amb el món i les persones, ens obri les portes del coneixement i dona ales a la nostra imaginació.