La Valencianada torna a omplir la ciutat d'alumnes

Uns 2.300 estudiants participen en una nova edició de la gimcana tecnològica que enguany es dedicava a Estellés

Trobada dels estudiants de 33 centres en el punt d'eixida.

Trobada dels estudiants de 33 centres en el punt d'eixida. / L-EMV

Vora 2.300 alumnes d’ESO, FP i Batxillerat de 33 instituts valencians han participat en la Valencianada de 2024. Es tracta d’una activitat que es realitza des del 2014-15 i que ensenya a l’alumnat a localitzar qualsevol punt de la ciutat —tot i que no la coneguen o no hagen estat mai—, combinant els mitjans clàssics amb l’ús de la tecnologia (internet mòbil, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…). La iniciativa forma part del World Mobile City Project (#WMCP24) i a València sempre ha estat organitzada per la xarxa docent 1entretants. 

La jornada es va celebrar el passat dijous i cada any és una espècie de gimcana en la qual les i els estudiants han de localitzar —per grups i de forma autònoma, sota la supervisió de professorat— diferents punts de la ciutat, seguint les indicacions d’uns targetons, amb indicacions, pistes i informació útil. A mesura que l’alumnat arriba als llocs, va compartint fotos en les xarxes socials amb l’etiqueta #VLCda2024.

Un grup d'estudiants en un dels punts marcats.

Un grup d'estudiants en un dels punts marcats. / L-EMV

A més, l’edició de 2024 ha estat dedicada a Vicent Andrés Estellés. Com apunten des d’1entretants, tot l’alumnat participant va realitzar almenys una activitat relacionada amb el poeta; i, a determinats espais que formen part de la Ruta Estellés, llegien un poema vinculat al lloc.

Eixida des de la plaça de l'Ajuntament

La Valencianada 2024 va començar a les 9:30 hores a la plaça de l’Ajuntament de València, amb la col·laboració d’uns 120 professors i professores de diferents matèries (València, Ciències Socials, Educació Física, Informàtica…) de diversos centres educatius.

Com cada edició, a més de la divulgació del patrimoni cultural valencià, es pretén mostrar bones pràctiques amb els mòbils i fomentar l’aprenentatge en contextos reals». La Valencianada també ajuda a millorar el coneixement de la ciutat de València i aprendre a desplaçar-se, tenint en compte que bona part de l’alumnat és d’altres municipis.

A més de València, a la Valencianada hi havia participants de Requena, Alcàsser, Foios, Meliana, Puçol, Mislata, Sollana, Rafelbunyol, Benifairó de les Valls, Port de Sagunt, Montserrat, Utiel, Picassent, Catadau, Manises, Paterna, Eliana, Carlet,Algemesí o la Vall d’Uixó, entre altres.

Targetons de l'activitat.

Targetons de l'activitat. / L-EMV