Vitamina per la Formació Professional és el títol que el periòdic Levante de Castelló li ficava fa unes setmanes a un article en el qual descrivia les polítiques de la Conselleria d’Educació, que lidera Vicent Marzà, respecte a aquests cicles formatius.

Per a Compromís la formació professional és una peça clau en el desenvolupament del nostre pla de reindustrialització, una de les garanties d’aconseguir crear ocupació estable, igualitària i per perfils diversos.

Recorde perfectament la campanya del 2015. En aquell moment, el candidat Marzà no parava de repetir, a tot aquell que el volguera escoltar, una realitat inqüestionable: «Aquells territoris que tenien un teixit industrial fort, en concret, aquells que més del 25% del seu PIB estava en aquest sector, van resistir la crisi molt millor que els que no». I no sols això, sinó que s’estan recuperant més de pressa.

No ens enganyem, el model especulatiu de la rajola, «los grandes eventos», les obres faraòniques, el clientelisme i nepotisme institucional, i la corrupció generalitzada van generar un model productiu que, amb l’arribada de la crisi, va col·lapsar, cosa que en la nostra província va suposar passar de la plena ocupació, a quasi un 30% d’aturats i aturades.

Davant d’açò, la dreta no va saber actuar i van decidir seguir amb el saqueig i viure com si no passara res, això quan no es dedicaven a protegir la corrupció. Però nosaltres tenim una alternativa. Cal apostar per la nostra indústria, fent lleis com la dels polígons industrials, necessària per al seu desenvolupament, cal un institut d’exportació i internacionalització efectiu i eficient, i no una agència de vacances pagades per a «fills de» com era abans, cal apostar pel seu desenvolupament. I a banda d’això, evidentment, cal la col·laboració entre institucions i empreses en la formació dels treballadors i treballadores.

No ens equivoquem, la formació professional era una de les grans oblidades de l’anterior govern, però això ha canviat.

A l’inici d’aquest nou curs escolar, el Conseller Marzà acudia a Castelló a presentar el nou cicle formatiu de Química Industrial, un cicle que s’anuncia amb plena ocupació als alumnes que el realitzen, en un sector que per fi troba una administració que els escolta, i atenen a les seues necessitats i a les d’una societat que veu com s’incrementen les opcions de trobar una eixida laboral estable, amb la formació que està al seu abast.

I no sols això, la Conselleria d’Educació ha fet una inversió per modernitzar el material i els recursos educatius dels cicles formatius. Una inversió de més de quatre milions d’euros però que era més que necessària, havia de ser prioritària, i que després de molts anys de reivindicació i oblit serà una realitat. Perquè cal adaptar la formació professional als nous temps.

Des de l’ajuntament, també som conscients de la importància de l’FP i per això vam apostar per fer el catàleg de l’Oferta Formativa, en col·laboració amb el Servef i la conselleria, per reunir tots els recursos formatius i potenciar i facilitar l'accés als cicles formatius.

En definitiva, un nou pas en dignificar el nostre sistema educatiu, per buscar la col·laboració entre empreses i institucions, però sobretot per avançar en un model productiu que cree llocs de treball estable, fugint de l’especulació i els diners ràpids i garantint llocs de treball. Eixe és l’objectiu de Compromís i l’estem fent realitat.