Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

espai obert

un pressupost per a Xàtiva

Amb l'inici de la nova etapa caldrà fer un pressupost per a Xàtiva, un pressupost que servisca i que pense en el present i en el futur. Actualment aquest objectiu és molt difícil d'aconseguir, per una senzilla raó, la nostra ciutat no compta amb una direcció política que programe quines són les metes que ens proposem col·lectivament, tant a escala econòmica com en l'àmbit social. El pressupost municipal, necessàriament, ha de ser l'expressió anual del model de ciutat que vol la seua gent i que es pretén aconseguir. Ara bé, malauradament a Xàtiva no tenim model. La inexistència d'un relat clar de ciutat a nivell econòmic, social i urbanístic ha fet que qualsevol pressupost que es plantege tinga importants debilitats en la seua proposta i posterior execució. Segurament, tot això ens ajude a entendre com hem tingut pressupostos amb quanties de fins a 41 milions d'euros, exercici 2008, què no han estat aprofitats per redefinir el nostre model econòmic, ni tampoc per a millorar i ampliar la carta de serveis municipals. En fi, sense una direcció política clara els diners públics es "maregen" i acaben perdent força en la transformació i rellançament de qualsevol municipi. En el nostre cas, no sols s'han desaprofitat oportunitats sinó que també la gestió del Partit Popular ens ha situat en un context de greu endeutament. Segons el darrer compte general aprovat la setmana passada l'índex d'endeutament per habitant de l'Ajuntament de Xàtiva es situa en 776 euros, la xifra en qualsevol família de quatre membres ascendeix a 3104 euros. Unes dades que suposen un dur pes que s'haurà de gestionar.

Per tot això, apostem per un canvi polític i social que propicie una radiografia urgent sobre la situació en què es troben els diferents sectors econòmics a Xàtiva: xifres d'atur que superen la mitjana estatal, joves que marxen a l'exili laboral, comerços que tanquen, indústries que no obrin i llauradors que abandonen els seus camps. Uns escenaris sobre els quals l'actual pressupost no actua, perquè l'actual equip de govern directament els obvia. Per tant, cal pensar el demà i posar sobre la taula com acció prioritària l'elaboració un pla estratègic de ciutat, que compte amb totes les oportunitats que ens poden oferir les diferents administracions públiques, els diversos estudis tècnics i universitaris disponibles, totes les iniciatives que ara s'estan movent amb força en la ciutat i finalment fer que totes aquestes sinergies donen lloc a un nou model econòmic productiu, al rellançament dels nostres sectors tradicionals, a crear complicitats intercomarcals, i per suposat a la creació d'una ocupació digna.

Més vegades. Val a dir, que no és la primera vegada en aquesta legislatura que des del Grup Municipal d'Esquerra Unida es proposa, públicament, aquesta demanda. També ho hem fet en sessió plenària. Això sí, sempre ens hem trobat amb la negativa del Partit Popular. Entenem que partir de zero implica una feina intensa, molta dedicació i apostar per uns objectius que han de marcar el futur de la ciutat. Un procés que, almenys, s'hauria d'haver intentat. Tanmateix, aquesta feina no s'ha fet i ara ens trobem amb un nou pressupost en què continuen moltes partides estratègiques com ara comerç, agricultura, turisme, promoció econòmica? Sense cap tipus d'estímul. Condemnades a la congelació o la retallada. Mentrestant des del govern s'aposta per la subvenció en clau electoralista, per la caiguda d'ingressos fonamentada en el populisme i per l'absència de direcció. Esperem i desitgem que aquesta siga l'última oportunitat perduda i que els comptes municipals responguen a la realitat en què vivim. El canvi de paradigma que significa la crisi ens obliga més que mai a analitzar i prioritzar profundament els recursos amb què comptem, per fer realitat els objectius que hem de perseguir. Ens juguem el present i el futur de la ciutat

Compartir el artículo

stats