Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Espai Obert

Mancomunitat de la Vall compartim per a guanyar tots (I)

Mancomunitat de la Vall compartim per a guanyar tots (I)

Pense que la cohesió territorial que la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida ha aconseguit amb els 34 municipis de la comarca ha sigut exemplar. Hem de tindre present que d'estos 34 municipis, 20 són molt menuts i, per tant, l'estructura a nivell de recursos humans i econòmics és complicada. Convé destacar que la Mancomunitat de Municipis de la Vall els ajuda a no quedar-se despenjats de la pròpia sistemàtica social que tenim implantada en el nostre territori. Crec que en aquest moment de crisi econòmica tots coincidim en potenciar les polítiques de proximitat però també hem de fer un esforç per mirar més enllà del nostre municipi. La promoció territorial i social de la nostra comarca és impossible fer-la amb eficiència i eficàcia des d'una visió merament local. Hem de tindre una visió més comarcal i, a partir d'ací, veure quin paper ha de jugar cada municipi, i este és un objectiu difícil d'arribar ja que els alcaldes i les alcaldesses mirem molt el que és l'àmbit local, perquè si som útils als ajuntament, ho som també als nostres ciutadans, oblidant moltes vegades la filosofia principal de l'entitat: compartim per a guanyar tots.

Un balanç positiu. No obstant el que he comentat abans, el balanç general és positiu i en la part personal em sent satisfet, primer de tot, de representar la meua comarca i treballar per ella, així com ho faig pel meu ajuntament, Benigànim. A més, en estos dos últims anys hem sigut capaços d'aclarir l'estat econòmic i financer de la mancomunitat a través dels servicis d'un interventor que ens ha ajudat. A més, hem donat solució a la compra dels terrenys del Parc d'Educació Vial FIEVI i també li hem donat utilitat a la Nau de Transformació de la Pobla del Duc, que a la vegada ha donat treball a moltes persones de la zona. També hem posat en funcionament el Museu Comarcal d'Etnologia en Benissoda i hem fet grans esforços per consolidar el Projecte Trèvol, un servei molt important que un municipi menut no podria assumir per als seus usuaris, però que sumant voluntats, i amb l'ajuda d'altres administracions, hem bastit un servici d'atenció fonamental a la nostra comarca.

Polítiques socials. Igualment, tots sabem de la dificultat que tindrien la major part dels nostres ajuntaments per poder sufragar el cost d'un arxiver, d'un aparellador, d'un tècnic informàtic, d'un tècnic de turisme o d'esports, de disposar d'una Unitat de Prevenció Comunitària en drogodependències, o d'un tècnic en medi ambient, per gestionar el parc de l'Ombria del Benicadell. Des de la mancomunitat oferim tots estos serveis, i altres, als nostres ajuntaments més menuts que, com ja hem apuntat, són la majoria de la comarca.

Considere que els ciutadans han de ser capaços de veure en què gastem els seus diners i si no ho fem de manera eficient, que ens ho puguen reclamar. Però que tots sàpiguen què es fa amb els recursos públics que a hores d'ara, a més a més, tant costa a les famílies aportar. Això és molt important per a una administració com la nostra que sempre s'ha manifestat com la més pròxima als usuaris, perquè si la Diputació és l'Ajuntament d'Ajuntaments, la Mancomunitat és l'Ajuntament de la comarca.

La mancomunitat ha ajudat a fer territori, de fet els seus lemes són Estem fent comarca o La Vall d'Albaida, disfruta-la amb els cinc sentits. És evident que la mancomunitat ha ajudat a pensar que tots som i vivim a la Vall d'Albaida, ha ajudat a potenciar sentiment de pertinença de la comarca, i estic segur que la celebració de les nombroses trobades comarcals que fem al llarg de l'any, així com el Premi de Literatutura Eròtica han anat fent la seua tasca, i potser actualment un dels projectes que fa que construïm més comarca és la Mostra de Titelles, un festival vertebrador on posem en actiu l'esperit comarcal de compartir, d'articular, de fer xarxa.

Turisme. Tots sabem que la nostra ha estat, tradicionalment, una comarca molt industrial. La fàbrica tèxtil i artesana tenia molta importància i el que ha fet la Vall d'Albaida ha sigut realimentar-se, reeducar-se i, a més a més, buscar alternatives i solucions a les crisis. Podríem dir que la comarca està contínuament innovant en productes, innovant en fàbriques, innovant en indústries de noves tecnologies però també en productes de primera necessitat. Alhora, en els últims temps, la promoció turística ha començat també a irrompre en la nostra comarca, convertint-se en un actiu [?].

Compartir el artículo

stats