Un rotspanier era un espanyol roig; un espanyol republicà. Una paraula que els soldats de l´Alemanya nazi escopien amb odi i ràbia contra els valencians que malauradament acabaren als seus camps de concentració. Aquesta injusta barbàrie, aquesta injusta derrota, és l´origen d´un treball acurat, detallat i necessari escrit a quatre mans per Carles Senso, Guillem Llin, Ximo Vidal i Salvador Català, i editat i publicat per Reclam Editorial: La derrota perpètua.

Ara, huitanta anys després d´haver viscut la infàmia, els deportats de les comarques de La Vall d´Albaida, La Costera i La Canal de Navarrés tornen a la història. 48 homes i una xiqueta tenen per sempre un espai per a la memòria i el record gràcies al treball de recerca desenvolupat pels quatre autors d´aquesta obra. Autors que han documentat un recorregut a l´infern a través de les dures vivències d´aquells 49 protagonistes. Un treball exhaustiu de recerca pels arxius d´Àustria, Alemanya, França i l´Estat Espanyol rescatant les petjades d´una època on semblaven tenir reservada tota l´adversitat possible d´un món funest.

Aquesta setmana arriba a les llibreries amb l´intenció d´esdevindre una lectura obligatòria d´estiu La derrota perpètua. 320 pàgines per combatre l´oblit; una victòria entre múltiples derrotes. Un text carregat de fotografies, cartes i documentació oficial per recordar amb rigor uns fets que marcaren amb sang la història i que, per desgràcia, també canviaren la vida dels 49 valencians que apareixen a les pàgines d´aquest llibre.

El llibre, que ja es pot adquirir a la botiga on-line de l´editorial Reclam per 18 euros, és una de les apostes més fortes que ha realitzat la casa de llibres de la Ribera fins al moment. Tot i comptar al seu catàleg amb altres obres de divulgació històrica, des de Reclam asseguren que després de llegir l´original de l´obra no pogueren fer altra cosa que destinar tots els recursos possibles a l´edició i divulgació del llibre, «per obligació moral i responsabilitat històrica», han assegurat.