Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'Espai Llotja exhibeix l'obra ceràmica de Santos Perales

Montesa inaugura una mostra per posar en valor la trajectoria de l'artista local format a l'única escola oficial de ceràmica, la de Manises L'exposició estarà oberta fin el proper 15 de gener i es podran fer visites guiades

L'Espai Llotja de Montesa, dedicat a l'art contemporani, obri hui divendres (19 hores) l'exposició Santos Perales. Exposició antològica (1980-2019), una proposta que pretén posar en valor la trajectòria del ceramista local Santos Perales Terol. La mostra de ceràmica romandrà oberta fins al 15 de gener de 2020 i podran realitzar-se visites guiades mitjançant l'Oficina de Turisme. L'acte s'inscriu dins la programació cultural organitzada per l'ajuntament en commemoració del 700 aniversari de la fundació de l'Orde de Montesa.

Santos Perales és conegut a Montesa com a pintor de taulellets, una tradició que al poble concentra bons exemples, com, per citar-ne uns pocs, les plaques dels carrers, el cavaller montesià situat a la rotonda d'entrada recreat a partir del seu bessó dihuitesc de la farmàcia Artigues de Xàtiva, o els panells ceràmics devocionals de Sant Sebastià i de la Mare de Déu dels Dolors, als seus carrers respectius.

La trajectòria professional de Perales va començar quan, després de cursar Magisteri, decidí dedicar-se a la ceràmica. Va treballar ocasionalment en un taller artesanal de Tavernes Blanques, per a després cursar els estudis corresponents a l'Escola de Ceràmica de Manises, l'única oficial que hi havia al país, on va aprendre les tipologies, les tècniques, el perquè i el com de les coses i els estils tradicionals valencians. A més, la seua consciència ecològica l'ha fet centrar-se „també„, en la investigació i el reciclatge de residus dels materials utilitzats, la qual cosa l'ha portat a l'elaboració d'una sèrie de peces nascudes a partir d'esmalts ja usats: una mostra dels resultats, en forma de murals, podrà vore's en aquesta exposició.

També s'exposaran en la mostra escultures inspirades en el món ibèric i reinterpretades des de l'actualitat, quasi totes fetes amb gres i esmalts artesanals realitzats des de l'experimentació del ceramista.

Finalment, a la mostra de Santos Perales que s'inaugura hui a l'Espai Llotja hi haurà una selecció de peces de l'estil tradicional d'Alcora, refet per l'artista des dels fragments ceràmics trobats a les vores del castell de Montesa, uns fragments exhumats durant les excavacions fetes durant la postguerra i abandonats junt a altres materials de construcció antics. Tota una sèrie de materials arqueològics valuosos que van desaparéixer als anys huitanta del segle passat quan es va fer un camí amb màquines a l'albacar mateix del castell, segons lamenten hui des de l'Ajuntament de Montesa que presideix l'alcaldessa Analía Juan.

Compartir el artículo

stats