La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va presentar ahir a la Sala Rex Natura d’Alzira la quinzena edició de la campanya «Llegir en valencià», que ja s’ha convertit en una de les promocions culturals més emblemàtiques de la societat valenciana, i que està dedicada enguany a alguns dels espais naturals més singulars del nostre territori amb el lema «Els nostres parcs naturals».

«Llegir en valencià» viatja als nostres espais naturals | P.I.

El Penyagolosa, l’Albufera, les Salines de Santa Pola, el Túria, el Penyal d’Ifac, les Gorges del Cabriol, el Montgó, la Serra de la Calderona, la Font Roja, la Pobla de Sant Miquel i les Illes Columbretes seran els llocs on les ànimes dels lectors podran viatjar sense moure’s de casa, només llegint les paraules i observant les il·lustracions que composen estes obres especials editades per Bromera. O si se disposa de temps, gaudir-los in situ en els mateixos espais naturals.

«Llegir en valencià» viatja als nostres espais naturals | P.I.

Els lectors de Levante-EMV, col·laborador amb esta campanya des de l’any 2005 i que tornarà a ser-ho enguany una vegada més, podran aconseguir cada un dels llibres d’esta col·lecció pel preu simbòlic d’1 euro amb el diari cada dissabte i diumenge a partir del pròxim diumenge 13 de juny. A més, els lectors de Información, pertanyent al mateix grup editorial que Levante-EMV, Prensa Ibérica, podran fer-se amb els llibres de «Llegir en valencià» pel mateix preu els divendres i dissabtes a partir del 4 de juliol.

«Llegir en valencià» viatja als nostres espais naturals | P.I.

L’acte, que va ser presentat per l’actriu Lola Moltó -«Dora» a la sèrie televisiva «L’Alqueria Blanca»-, va comptar amb la participació de la directora de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Rosa Mengual; la subdirectora de Levante-EMV, Isabel Olmos; l’executiva de Relacions Institucionals de Consum, Carmen Picot; la cap de comunicació d’Arroz Dacsa, Lorena Lázaro; el director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant, Hèctor Càmara; el secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet; el vicepresident d’Escola Valenciana, Joan Cortés; la representant de Caixa Popular, Inma Miravalles; la diputada de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Dolors Gimeno; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; i el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer.

«Llegir en valencià» viatja als nostres espais naturals | P.I.

Rosa Mengual, directora de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, va defendre que la campanya «Llegir en valencià» s’ha convertit en unas de las principals «embaixadores» de la cultura valenciana i va fer una crida a que «entre tots i totes hem d’aconseguir que llegir en valencià siga més fàcil que mai».

«Llegir en valencià» viatja als nostres espais naturals

Per la seua banda, Isabel Olmos va recordar la vinculació de Levante-EMV amb esta campanya des de 2005: «’Llegir en valencià’ forma part del nostre compromís amb la cultura, amb les nostres comarques i amb la literatura en valencià». «Estem estusiasmats d’haver représ esta iniciativa tan important», va afegir després que l’any passat s’ajornara la campanya per la crisi de la covid-19.

El primer llibre de la col·lecció, El clot, escrit per l’escriptor valencià Martí Domínguez, es podrà aconseguir gratis este diumenge amb Levante-EMV i el 4 de juliol amb Información. La resta de títols es podran adquirir cada dissabte i diumenge amb Levante-EMV i cada divendres i dissabte amb Información per només 1 euro.

La col·lecció

«Llegir en valencià, els nostres parcs naturals» permetrà viatjar a onze parcs naturals valencians sense eixir de casa. De la mà d’autors i autores valencians es poden descobrir els secrets que amaguen Penyagolosa, l’Albufera, les Salines de Santa Pola, el Túria, el Penyal d’Ifac, les Gorges del Cabriol, el Montgó, la Serra de la Calderona, la Font Roja, la Pobla de Sant Miquel i les Illes Columbretes.

Són textos escrits expressament per a la campanya per escriptors i escriptores destacats, com són Martí Domínguez, Mariló Àlvarez Sanchis, Gràcia Jiménez, Joan Carles Ventura, Jordi Raül Verdú, Teresa Broseta, Mercè Climent, Marta Meneu-Borja, Lliris Picó, Jordi Colonques i Joan Andrés Sorribes. Així mateix, les cobertes de la col·lecció han sigut dissenyades per a l’ocasió per il·lustradors i il·lustradores valencians, com Paula M. Rufat, Eli M. Rufat, Tres Voltes Rebel, Marc Bou, Alba López Soler, Raquel Carrero, Naranjalidad, Irene Bofill, Fran Parreño, Lidia Boix i Adela Marzà. A més, en l’interior dels llibres hi ha il·lustracions de l’artista valencià Fran Parreño sobre les zones que formen part de la col·lecció.

Més de 3.500 euros en premis

Enguany, el concurs de la campanya, en què els participants hauran de respondre setmanalment a preguntes sobre els llibres, ha incrementat la dotació. Entre els diferents encertants se sortejaran vals de compra per a utilitzar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, carrets d’anar a comprar de la marca Rolser, lots de productes Café Silvestre amb cafetera, entrades dobles per al Bioparc i dinars als restaurants d’Arroz Dacsa.

«Llegir en valencià» és una campanya impulsada des de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura que compta amb la implicació de nombroses institucions públiques i privades vinculades al món del llibre i la cultura, com són Levante-EMV, Información, Consum, la Diputació de València, Arroz Dacsa, Caixa Popular, la Universitat d’Alacant, Escola Valenciana, la Generalitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

A més, també hi col·laboren la Fundació Bancaixa, Bioparc, Café Silvestre, Pollos Planes, Rolser, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i els ajuntaments de Catarroja, Santa Pola, Calp, Dénia i Alcoi. Així mateix, té el suport de prop de 30 entitats de diferents àmbits: À Punt Mèdia, Albena Teatre, AELC-PV, AEPV, CCOO PV, COBDCV, Corts Valencianes, ERPV, EUPV, FSMCV, FVMP, FULL, Gegantur, Grupo Rex, IIFV, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Safor, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, RSEAP, Sala Russafa, STEPV, Teatre Micalet, UGT-PV, Unió de Llauradors i Ramaders, Unió de Periodistes Valencians, UV, UJI, UMH, UNED València i UPV.

«Llegir en valencià» és l’única campanya d’animació lectora que, des de fa més de 15 anys, fomenta la cultura i la lectura en la nostra llengua, i dona a conéixer els costums i les tradicions del poble valencià amb l’edició d’una col·lecció de llibres dirigida tant a lectors i lectores que ja estan habituats a llegir com als qui s’inicien en la lectura en valencià.