Síguenos en redes sociales:

Un vocabulari per a no "desafinar"

La diputació edita una guia amb la denominació en valencià dels instruments musicals de banda

?

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha editat un vocabulari d'instruments de banda amb la denominació correcta destinat a les 310 societats musicals del la província i els seus seguidors, escoles d'educands i grups de música. La terminologia emprada fa referència als instruments de vent, com el flautí, l'oboè, el clarinet o el fiscorn i les parts; instruments de metall, com la trompeta i altres; instruments de percussió, com la timbala o el bombo de carrer o de concert, i els accessoris.

El vocabulari està dissenyat per Lena Hesse, una estudiant Erasmus alemanya de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASD), en base al conveni de col.laboració acordat entre les dues entitats.

Mostra al Muvim

La diputada de Cultura, María Jesús Puchalt, va avançar ahir que la col.laboració mantinguda amb l'EASD també es traduirà en una mostra al Muvim dels cartells de promoció del valencià i de joieria dissenyada pels alumnes entre març i abril. Puchalt va assenyalar que "aquesta exposició coincidirà, a més, amb la primera de la Sala Parpalló al Museu Valencià de la Il.lustració i la Modernitat dedicada a artistes valencians consolidats.

A la mostra dels alumnes de l'EASD "podrem vore cartells de totes les campanyes dissenyades per a la Unitat de Normalització Lingüística els últims anys, moltes d'elles premiades amb guardons internacionals i nacionals", va afirmar Puchalt.

El origen militar de les bandes de música

La cap de la Unitat de Normalització Lingüística, Inmaculada Cerdà, manté que les bandes musicals tenen el seu origen en les bandes militars de principis del segle XIX que, amb la solemnitat de les seues interpretacions, "servien per a impressionar la població en les desfilades, infondre moral a la tropa o senzillament enaltir els diversos actes militars". Segons Cerdà, "esta influència del caràcter militar orginari encara hui queda patent en el repertori (en què abunden els pasdobles, les marxes i els himnes), els uniformes amb gorra de plat, guerrera i galons, els abanderats i la forma amb què desfilen els músics en els actes de carrer".

Pulsa para ver más contenido para ti