Síguenos en redes sociales:

El cineasta Cesc Gay retrata la incapacitat sentimental masculina

El director de «Truman», que s´estrena a França el 6 de juliol, sosté que «han canviat les dones, i nosaltres encara seguim en l´univers masclista»

El cineasta Cesc Gay retrata la incapacitat sentimental masculina

El director espanyol Cesc Gay confessa que cerca analitzar amb les seues pel·lícules la incapacitat dels homes a l´hora de compartir els seus sentiments, «un tremend llast» que diu afrontar amb humor.

«Han canviat les dones, ha canviat tothom i nosaltres encara seguim instal·lats en eixe univers de pistoles i cowboys, d´eixa cosa masclista de no plorar, no mostrar feblesa, no creure´ns vulnerables i defensar-nos amb orgull i fredor quan alguna cosa ens dol», va dir a París.

Per a ell, formar part d´eixe paradigma significa un «tremend llast», que intenta portar a les seues pel·lícules amb una dosi d´humor perquè «els homes es vegen en eixe reflex que és el cinema i reflexionen sobre el patètic que resulta».

Així succeeix en «Truman», la seua cinta més recent, en la qual Julián (Ricardo Darín) s´enfronta a la imminència de la seua mort en companyia del seu amic Tomás (Javier Cámera), i que s´estrena a França en dues setmanes.

«´Truman´ és com l´agulla que cus el relat i ajuda al públic a relaxar-se enmig del drama», afegeix Gay, qui ara com ara ha deixat a un costat el cinema i es dedica a «una sèrie de televisió, que és el futur, cree. És un ´thriller´ romàntic amb humor. Alguna cosa molt Hitchcock, a qui adore».

El costat «ridícul»

De totes maneres, el director apunta que no deixarà d´explorar i desenvolupar eixe costat «ridícul» de la masculinitat i que s´acontentaria amb què les seues pel·lícules aconseguisquen que almenys un dels seus espectadors s´allibere d´aqueix estigma del mascle orgullós.

D´eixa manera, Cámera explica que després d´haver rodat esta pel·lícula espera estar a l´altura si alguna vegada haguera d´enfrontar-se a «una circumstància similar a la que narra», i admet que li n´hi ha prou amb açò.

«Espere poder ser capaç de donar la mà, acompanyar amb una xarrada, amb la tendresa del silenci, d´un llibre de poesia, d´un ´porro´ o una mirada i ser una espècie de Tomás, ja que els homes som molt bèsties a l´hora de relacionar-nos», afirma.

Per a Gay, el component humorístic que hi ha en «Truman» era necessari perquè «els tios som uns tocacollons quan hem d´afrontar una situació emocional forta»; per açò, agrega, «el riure ens serveix com analgèsic per a suportar els moments difícils i baix eixe escut ens permetem una miqueta de tendresa».

París, Cámara i Darín

«Truman» es va estrenar a Espanya el passat 30 d´octubre i podrà veure´s en les sales franceses a partir del 6 de juliol, però ha tingut una preestrena parisenca de mà de l´associació «Espagnolas a París» i del seu festival «Diferent».

Gay, Càmera i Darín van assistir a eixa projecció, que a més va servir també per a rendir un homenatge a la trajectòria cinematogràfica de l´argentí, alguna cosa que el protagonista de «El secreto de sus ojos», va dir rebre «sense meréixer».

L´actriu i ballarina flamenca Laura del Sol, presidenta de l´associació, va subratllar el talent, «senzillesa i humilitat» de Darín i va recordar que una vegada li va sentir dir: «ser actor és descansar de ser un mateix», la qual cosa per la seua infatigable labor ha de significar que «descansa molt» de sí mateix.

Pulsa para ver más contenido para ti