Síguenos en redes sociales:

El Hamlet més «canalla» aplega al Micalet

L´obra de Manuel Molins és la primera coproducció de l´ICV de la temporada i es representarà fins el 6 de novembre en la sala de Guillem de Castro

El Hamlet més «canalla» aplega al Micalet

«Tornem a fer teatre pur i despullat, el que sempre ha defensat el Teatre Micalet». Eixes foren les paraules ahir de Joan Peris, director de Hamlet Canalla, l´obra escènica que arriba hui a la sala de Guillem de Castro amb un elenc d´actors que feia temps que no es reunien en un mateix escenari. «Estem realment emocionats», confessà Josep Manel Casany, que conjuntament amb Ximo Solano protagonitza esta obra del prestigiós dramatug valencià Manuel Molins, qui va reivindicar més «espenta» institucional per a les produccions teatrals valencianes.

«Espere que al "nou règim" polític valencià li interesse més la cultura que l´anterior. No val de res que produïm sense una visió de futur i cap a l´exterior», va assegurar Molins davant la «manca d´ajudes per a traduir obres valencianes». «Josep Lluís Sirera i jo som els únics autors valencians de teatre que hem sigut traduïts. Mai hem tingut una projecció per al nostres dramaturgs, ja que venim de un temps on el terreny de les polítiques culturals es trobava dessert», va afegir l´autor.

L'obra, que es representarà al Teatre Micalet fins al 6 de novembre, dóna major veu a personatges del Hamlet original als quals Shakespeare no va donar massa protagonisme, com l´espectre del pare, o les dues dones de l´obra, Gertudris i Ofelia, que mantenen un cert discurs feminista.

El muntatge és la primera coproducció de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Companyia Teatre Micalet i també la primera proposta amb la qual arranca el cicle de quatre coproduccions de l'entitat autonòmica amb companyies valencianes per a la present temporada. Així ho va precisar el director de l'IVC, Abel Guarinos, que amb esta iniciativa es pretén «rellançar el teixit professional» del teatre valencià, així com «recolzar a autors contemporanis valencians i en valencià». La intenció és que després de la seua estrena al Teatre Micalet, Hamlet Canalla isca de la ciutat de València i visite també Alacant i Castelló, així com altres comarques amb la finalitat de «més ciutadans graudisquen de l´obra», com va manifestar el responsable de l'IVC, que ha dit que «no s'ha produït un espectacle per a dos mesos sinó amb intenció de continuïtat».

L'obra, composada per prosa i vers alexandrí, es representarà en el Micalet sobre unes taules situades en el centre del teatre, amb públic a banda i banda, perquè els seus dos actors puguen ser vists des de totes les perspectives. Esta escenificació es mantindrà quan el muntatge vaja a altres recintes. El director va comentar que la versió de Molins és «un text contemporani molt ben dissenyat que ajuda a fer el teatre pur», sense la necessitat de grans vestuaris i escenografies. En la mateixa línia, l'autor va exposar que «amb textos potents no fa falta gens». «El text és una història, uns magnífics actors portats per una adreça i el públic. No fa falta gens més», va assegurar Molins. Ximo Solano, que interpreta a Hamlet, va elogiar a l´autor per «fer un treball nu» i «de risc», per al qual «no hi ha gens en escena, només els actors per a traure-li el suc a la peça».

De la mateixa manera, Josep Manel Casany, que interpreta a diversos personatges com l'espectre del pare d'Hamlet, Gertrudis la seua mare, Horaci el seu amic, i Ofelia, va asseverar que «nu es poden transmetre les emocions» perquè «es pot arribar amb el discurs», «el que és realment el teatre». La idea de l´autor era mostrar al públic la part més «desconeguda» d´este personatge universal. «Intentem fer la deconstrucció del mite, ja que sempre se´ns ha mostrat com a un príncep model», explicà Molins, que a més assegurà que l´obra «mostrava les paradoxes del món actual».

Ximo Solano, que interpreta a Hamlet, va assegurar que durant els assajos es va inspirar més en la paraula «canalla» que en el personatge, ja que és «inabarcable». L´obra forma part d´una trilogia del dramaturg, que no descarta ampliar-la per aprofundir sobre el personatge de Fortimbràs, una figura «controvertida» i «corrupta» segons l´autor, que sempre ha estat relegada.

El director de l´IVC va destacar que l´obra es pot veure i entendre sense conèixer al seu protagonista i sense tenir en compte a l'Hamlet original. «La gent que no tinga la referència d'Hamlet, pot veure en cada escena el conflicte i captar el missatge», va dir el director de l'IVC. El muntatge compta amb sis escenes i mostra temes com la lluita contra la corrupció, la política, el masclisme, les misèries o el teatre.

Pulsa para ver más contenido para ti