Síguenos en redes sociales:

La RACV celebra el Dia de la llengua amb actes dedicats a Blasco Ibáñez i a Sanchis Sivera

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) té previst celebrar el proper dijous 2 de març el XXIX Dia de la llengua i de la cultura valencianes, que enguany farà un recordatori especial de dos personatges il·lustrats, Vicent Blasco Ibáñez, escriptor impulsor de la novel·la valenciana, i Josep Sanchis Sivera, canonge, catedràtic d´història i degà de la RACV de 1927 fins a 1937.

La convocatòria està feta per a la vesprada en una missa en l´altar major de la Seu de València, en memòria d´Ausiàs March i dels Acadèmics i escriptors valencians difunts. Es farà, també, una ofrena de llorer sobre la llosa sepulcral del poeta, en la porta romànica de la Catedral.

Al saló del consolat del Mar de la Llotja de València també hi haurà reunió d´acadèmics. Es treballaran els informes de la Secció de Llengua i Literatura Valencianes de la RACV i es farà una semblança de Vicente Blasco Ibáñez, en este cas, des dels aspectes més desconeguts de la seua valencianitat idiomàtica. L´encarregat serà Fernando Millán, president de la Fundació Blasco Ibáñez.

A més a més, també està prevista la presentació de l´obra Arròs i tartana, a càrrec d´Òscar Rueda Pitarque, agregat col·laborador de la secció. Arròs i tartana és una novel·la publicada en 1894. Escrita en principi com a fulletó per al diari El Poble, que dirigia el mateix Blasco Ibáñez, va aparèixer després com a llibre. Es tracta de la primera novel·la costumista de l'autor, de tema valencià. Finalment, es farà una semblança de Josep Sanchis Sivera des de la recopilació, divulgació i mestratge de la història, tant en valencià com en castellà. L´encarregat serà el vicedegà de la RACV, Daniel Sala, que tancarà la jornada.

Pulsa para ver más contenido para ti