Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Opinió

Lluís Meseguer

Herbers, sempre

Des d'ara mateix, si vols, pots acudir al XLIé Aplec de la comarca dels Ports, que enguany té lloc a Herbers, el poble més septentrional del país, lloc crucial del nord tocant l'Aragó i Catalunya, o siga, centre neuràlgic de l'antiga Corona d'Aragó. Per a no mentir ni exagerar, apareix ja documentat en un document saragossà del 1185, en què el rei Alfons II d'Aragó donava a l'arquebisbat de Tarragona el castro de Herberio. La cosa no va anar així després... Fins que, el 1833, el Baró d'Herbers, que havia sigut Corregidor de la ciutat de València -on té carrer-, provocà la primera de les Guerres carlines, que tingueren els Ports com a escenari de lluita entre tradicionalisme i liberalisme. Patides o superades, el poble arribà a prop dels 800 habitants fa més d'un segle, i després de les emigracions obligades i altres tragèdies contemporànies, ara hi viuen 49 habitants.

Per si no ho saps, l'Aplec dels Ports, a més d'una reunió de festa urbana en lloc rural, prop el blat i de l'espígol, implica una revolució del pensament i de l'acció per la terra. I enguany ha posat en l'agenda política i comunicativa el problema de la despoblació, que implica directament la continuïtat de la convivència, la civilització i l'ecosistema mediterrani. I clama contra la caòtica programació oficial, antieconòmica i antisocial. I contra l'alienació i l'aglomeració urbanística, que pot desposseir la societat valenciana dels equilibris i la participació del territori en qualsevol projecte democràtic de la part d'Europa i del món de la qual som responsables.

Ah! Has de saber que, si vols llegir la columna des d'Herbers en format electrònic, no podràs: els milers de rebels i vividors que ens hi reunirem, estarem exclosos de la Xarxa. És un signe: la tragèdia de la despoblació del territori no s'aturarà mentre les empreses tecnològiques no faciliten la connexió, o l'Estat i la Generalitat no garantisquen el transport i la mobilitat, l'educació i la sanitat, la fiscalitat i la igualtat d'oportunitats... O siga la despoblació és la desaparició local de la igualtat, la llibertat i la fraternitat.

El primer dels Aplecs dels Ports fet a Herbers, fa més de 30 anys, va aconseguir concretament que la Generalitat Valenciana hi construïra una escola rural, i asfaltara la carretera duu dels Ports a l'Aragó i a Catalunya. I demà? Lamentant, agraint o proposant tot això, en un punt central del meridià de Greenwich, que de les vores de Londres passa per Herbers, Castelló, Dénia, i Altea, i sudeja per la mar Mediterrània, la gent dels Ports cantarem i ballarem, com ací -allí- sol fer-se des d'abans del 1185.

Compartir el artículo

stats