Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De proximitat

Ultimament s'està parlant prou del valor afegit que té adquirir productes hortícoles de proximitat, com ara fruites, hortalisses i verdures fresques. Això, tant en l'aspecte gastronòmic com en l'ecològic. Diuen que menjar aquests productes, si són acabats de collir, no solament resulta altament saludable per a les persones, sinó també per a les economies domèstiques i per al planeta en global, ja que permet estalviar despesa energètica, acurtar el transport, i abaratir costos, a més d'afavorir la producció local i obtindre major qualitat del producte.

Una mostra d'això la vaig tindre a la vista l'altre dia que vaig apropar-me al mercat d'Oliva (la Safor). La intenció era trobar fesols de careta per a preparar pebreres farcides, un menjar d'arròs dit i fet a la manera d'Oliva. Els fesols de careta són una bajoca fina i llarga que arriba en aquest temps i que per als gurmets és un producte imprescindible per a fer les dites pebreres farcides seguint el costum tradicional d'Oliva i d'altres poblacions de la Safor.

A Oliva -el mercat és el divendres-, no únicament vaig comprar aquests fesols, sinó uns altres productes que cada vegada resulten més difícils de trobar en altres mercats. A més, vaig gaudir d'una passejada colorista entre parades i atrafegades multituds; un espectacle plàstic i teatral que m'encantà, perquè em portava vivències mentals que m'activaven la memòria sensorial. Anar al mercat d'Oliva val la pena en molts aspectes saludables i saborosos, de veritat.

Vull dir amb aquestes reflexions que, pel que respecta als productes vegetals d'horta -coneguts com a «hortalisses»- els valencians hem tingut una cultura comparable a la d'altres hortes famoses de la Mediterrània, com la de la Provença (capital Marsella) i la de la Campània (capital Nàpols), que han sigut, com la de València (capital València), rebosts agrícoles durant segles. Una cultura agrària que, pel que estan dient ara mateix els experts, convé recuperar aviat perquè pot ser vital per al conjunt del planeta, i per a l'economia local. Perquè consumir productes de proximitat, conreats amb les justes garanties sanitàries, ens pot resultar econòmicament útil, saborós a taula, i un segur senyal de qualitat.

Hem d'aprofitar, per tant, aquests coneixements ancestrals i saber valorar-los en la justa mesura, si volem que la nostra cultura gastronòmica siga apreciada, coneguda i reconeguda en totes les seues possibilitats actuals. Perquè només si se'ls sap apreciar, els productes aporten valor. I el planeta i la butxaca -diuen- ens ho agrairan. De veritat.

Compartir el artículo

stats