L'Ajuntament de Bunyol va presentar ahir la composició «Catarsis en rojo», una peça musical inspirada en la Tomatina, la festa més internacional del municipi. L'obra ha sigut composada pel mestre Andrés Valero Castells, el qual posseeix en l'actualitat la càtedra de composició del Conservatori Superior de Música, és director principal convidat de la Banda Primitiva de Llíria i fundador de l'assemble Estudi Obert. Aquest compositor valencià destaca per la seua prolífica obra on hi ha obres per a banda, música de cambra i piano.

Valero Castells va explicar que l'obra s'inspira en l'episodi ocorregut en 1957, moment en el qual es va prohibir la festa i en el seu lloc es va produir «L'enterrament del tomàquet».

«En la secció central es recrea el tradicional 'Pal de Sabó', que tenen lloc abans de començar cada Tomatina», va explicar el compositor que, a més,va incloure dos motius extrets del final de «l'Himne de Bunyol» de Guzmán Carcel (amb lletra de Manuel Chinchilla), i de la cançó «Todo es del mismo color» composta pel grup buñolero de rock Malsuejeto, arreplegant d'aquesta manera la gran tradició musical d'aquest municipi.

La regidora de Tomatina, Maria Barres, va explicar que després de l'homenatge a la festa que va realitzar fa uns anys Malsujeto faltava també aquest homenatge per part de la música clàssica.

L'alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, va destacar el treball de l'ajuntament a l'hora de posar en valor aquesta longeva festa que se celebra des de fa més de set dècades i ha assenyalat que amb motiu del 75 aniversari el Consistori prepara un ampli programa d'actes que es desenvoluparan al llarg d'enguany i que tenen com a objectiu mostrar que la Tomatina implica molt més que la batalla que tenyeix de roig Bunyol l'últim mes d'agost.

«La Tomatina és motiu d'orgull de tots els buñoleros i buñoleras, no solament per que arreplega la nostra manera d'entendre la vida, sinó perquè a més forma part de la nostra tradició. Som un poble que constamentemente mira al futur sense perdre de vista la nostra història i per açò no hem deixat de millorar aquesta festa», va assegurar l'alcaldessa.