Moltes són les activitats que, des de diferents institucions, tant públiques com privades, es realitzen per a commemorar el 8M, el Dia Internacional de la Dona. Entre tanta iniciativa cal mencionar la viquimarató que desenvoluparà la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu el pròxim dissabte dia 7 de març a partir de les 9:00 hores en les seues instal·lacions. L'esdeveniment comptarà amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana (Cobdcv). En esta ocasió, la marató s'anomena «Dones a la Biblioteca Valenciana», i reunirà un grup d'editors per a introduïr contingut sobre una temàtica determinada a la Viquipèdia, en este cas, sobre les dones.

Així, esta viquimarató té un ojectiu clar i concret: crear i millorar els articles ja existents de les dones que han donat o han ajudat a facilitar la donació d'arxius personals a la Biblioteca Valenciana, així com aquells referits a dones impressores i editores. D'esta manera, noms com Guillermina Medrano, Berta Singerman, Antonia Senent, María Teresa Laborda Devís, Rosa Serrano o África Ramírez, per nomenar només algunes, han de tindre articles de qualitat a la Viquièdia, segons va explicar el Cobdcv ahir en un comunicat.

En els darrers anys és habitual la realització d'este tipus de sessions al voltant de la data del 8 de març amb la finalitat d'augmentar la presència i visibilitat d'informació sobre les dones i reduïr la bretxa de gènere que existix a l'enciclopèdia més consultada del món, ja que en la versió de la Viquipèdia en llengua valenciana, només el 17 % de les biografies són de dones, va apuntar el Cobdcv.

Així, les persones interessades s'han d'inscriure prèviament des de la pàgina del viquimarató al lloc web de la Viquipèdia i assistir el pròxim dissabte dia 7 de març amb un ordinador portàtil. Per a participar en la viquimarató no cal ser expert ni tindre coneixememts previs d'edició a la Viquipedia ja que els voluntaris més avançats formaran els assistents. Només cal tindre ganes d'aprendre i de contribuir a millorar la presència femenina a l'enciclopedia més llegida i consultada del món.

Tasca de visibilització

La Biblioteca Valenciana està treballant des de fa temps per a donar visibilitat a les dones valencianes vinculades a la cultura, sobretot escriptores, editores i impressores a través d'exposicions i la revisió i publicació de llistes d'autoritats.

El viquiprojecte és molt més ample i es desenvoluparà al llarg del temps amb diverses activitats. A més, també participaran els experts voluntaris d'Amical Wikimedia i Wipedia España. De fet, el Cobdcv va signar l'estiu passat dos convenis amb les dues entitats de voluntaris per a difondre el coneixement obert a través de Viquipèdia i formar professionals de la gestió de la informació valencians en els seus usos i avantatges.

A més, el passat mes de gener, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana va organitzar tallers formatius junt amb les dues entitats aprofitant la campanya #1Lib1Ref i la primera activitat d'edició que se celebrarà en el marc d'este conveni comptarà amb la biblioteca de capçalera del sistema valencià.