Síguenos en redes sociales:

L’ETNO plasma l’absència en art en una mostra "innovadora" sobre la mort

L’exposició del Museu d’Etnologia aborda el paper del decés en la societat tradicional i el seu significat en el món actual - S’exhibeixen diferents objectes del més important ritus del traspàs

L’ETNO plasma l’absència en art en una mostra "innovadora" sobre la mort

El Museu Valencià d’Etnologia, l’ETNO indaga en el significat de la mort i l’absència en la societat tradicional i la seua rellevància en l’actualitat en l’exposició «Faltar o morir», que aborda el tema de la mort des d’un plantejament «innovador i simbòlic».

«’Faltar o morir’ indaga en allò que significa la mort per al grup que experimenta la pèrdua d’un dels seus membres, identificant les representacions col·lectives i les pràctiques rituals amb les quals els subjectes li donen sentit, en un projecte propi de l’ETNO», segons el delegat de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius.

En aquest projecte expositiu -dissenyat per Eusebio López, i comissariada per Raquel Ferrero i José María Candela, conservadors de l’ETNO- s’exhibeixen diferents objectes representatius dels diversos moments d’aquest important, tal vegada el més important, «ritu de pas: l’anunci i comprovació de la mort, el comiat, el testament, la mortalla del difunt, la vetla, l’enterrament, el record i el dol».

La mostra desenvolupa cinc temes relacionats amb la mort: la cultura com a antídot, l’absència ritualitzada, el procés ritual, morir hui i ser absència amb fons procedents del museu i de donacions particulars i institucionals.

L’exposició finalitza amb la perspectiva actual de la mort, la seua victimització («si mors és que no et cuides»), la tendència a allunyar el dolor i l’aflicció que suposa la pèrdua de sers estimats, i l’optimisme generalitzat que ens obliga a ser feliç coste el que coste, bandejant els sentiments de tristesa o aflicció tan naturals de l’ésser humà.

Aquesta idea queda reflectida, per exemple, en la instal·lació escultòrica de l’exposició «Buit mnémico. En/des de/cap a» (2017-2020), de Noé Bermejo. Un treball sustentat per l’arquitectura fràgil i infinita de la memòria».

Memòria i identitat

La instal·lació és la culminació del ‘work in progress’: Memòria/Record/Oblit, un projecte generatiu sobre memòria i identitat (i les seues limitacions i revessos) en el qual l’artista Noé Bermejo treballa des de 2017.

Amb motiu de l’obertura de la mostra, el museu té previst desenvolupar un programa educatiu amb materials i treballs que propicien una reflexió sobre la idea de la mort en diferents cursos d’educació primària, secundària i batxillerat.

Pulsa para ver más contenido para ti