L’humorista gràfic Juli Sanchis Aguado ‘Harca’ (Picassent, 1942) estrena hui al Centre Octubre de valència, l’exposició antològica «50 anys fent Harca», el recull de cinc dècades de compromís polític i artístic a través del dibuix d’humor. No hi haurà acte d’inauguració oficial a causa de la situació sanitària actual i l’exposició obrirà les seues portes a les 17.00 hores.

En 90 obres, Harca resumeix una trajectòria dilatada en el temps i mostra a través de la seua visió crítica i àcida l’últim mig segle al País Valencià i al món, però també mig segle de vivències personals i reflexió sobre el pensament i els instints i sentiments humans. La mostra viatjarà per diferents capitals valencianes al llarg de 2021.

L’exposició «50 anys fent Harca» permet fer un recorregut ampli, exhaustiu i inèdit en l’evolució artística del dibuixant. Un viatge que també ha quedat plasmat en el llibre homònim, editat originalment per l’Ajuntament de Picassent i reeditat ara amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb motiu de l’exposició.

Juli Sanchis ‘Harca’ és tot un veterà del dibuix d’humor. Pràcticament autodidacta, la seua trajectòria artística passa per revistes i publicacions dels últims anys de la dictadura franquista, com Valencia 7 Días, Valencia Semanal o El Pardalot Engabiat, als primers anys de la democràcia a Espanya i, en particular, al País Valencià.

Als 78 anys, Harca manté la seua inquietud i activitat artística i participa habitualment, i com fa des de dècades enrere, en nombrosos certàmens i concursos arreu del món, on ha obtingut destacats premis com el Gran Premi Diògenes Taborda a Buenos Aires, DonQuichotte a Estambul, José Szabo a Xipre, A Haifa, Taipei, Gàbrovo, Tolentino, Fene, Cvorak, Lorenzo Goñi, Duisburg, Taixing o Tòkio, entre altres

Producció extensa

L’ecologia, el feminisme i la igualtat, l’abús de poder, les injustícies socials, les traïcions al poble valencià i les seues renúncies, el capitalisme galopant i les misèries humanes, així com el paper d’homes i dones en el món, els conflictes de parella i familiars, o simplement el gag pel gag, formen part de l’extensa producció d’Harca.

De fet, la mostra antològica s’ha realitzat amb una selecció sobre més de 3.000 obres publicades o presentades a concursos i certàmens per l’artista de Picassent, que ha treballat durant mesos amb el comissari de l’exposició i amic personal, Vicent Ros, per a extreure i mostrar cronològicament allò més significatiu de 50 anys d’activitat.

Organitzada per dècades des de finals dels anys 60 fins a l’actualitat, «50 anys anys fent Harca» permet també observar l’evolució artística i de perspectiva de l’artista, compassada amb l’evolució del País Valencià, d’Espanya i del món, i com ha anat variant la manera d’abordar la realitat canviant i efímera per part del pinzell d’Harca.