Burjassot inaugura els panells de la Ruta Blasco Ibáñez

El projecte es va encetar l’any 2017 amb motiu de l’aniversari del naixement de l’autor

Participants en la inauguració dels panells. | LEVANTE-EMV

Participants en la inauguració dels panells. | LEVANTE-EMV / Vicent Ruiz Sancho

Vicent Ruiz Sancho

Burjassot completà dissabte passat al matí la Ruta Blasco Ibáñez amb la inauguració de set panells que donen compte de l’estreta vinculació en vida del prolífic i il·lustre escriptor –fou també cineasta i polític– amb la Ciutat de les Sitges.

El projecte, creat per la Universitat Popular del municipi amb la col·laboració de la Fundació Centre d’Estudis Vicent Blasco Ibáñez i el beneplàcit de l’ajuntament, oficialment començà a caminar en setembre de 2017 amb motiu del llavors 150é aniversari del naixement del novel·lista i impulsor del republicanisme. A més de contribuir a la difusió de l’obra d’una icona de la literatura universal, la iniciativa buscava «potenciar els atractius turístics» d’un poble que a través del seu patrimoni cultural i natural troba «una important font de riquesa». Ahí estan, entre altres tresors, l’horta, la ruta del poeta Estellés i el castell de Sant Joan de Ribera. S’hi podria afegir el fet que «Burjassot és ciutat universitària».

Ara, amb la senyalització de set estacions, el consistori profunditza en la Ruta Blasco Ibáñez. Estan situades en una façana del edifici que fou residència de la família Blasco-Ibáñez; al costat de l’estàtua sedent de l’escriptor, en el passeig Concepció Arenal; en la plaça Màrtirs de la Llibertat, en una paret de l’ermita de Sant Roc; al costat de l’entrada de la Casa de Cultura; en un dels accessos a l’Antic Mercat Municipal; en un jardinet de la plaça de l’Ajuntament davant de l’avinguda dedicada a l’escriptor, i al costat de la porta del Centre Republicà L’Ideal. Inicialment constituïxen «set parades per a la contemplació i la reflexió». Cada panell de l’itinerari conté la reproducció d’una fotografía al·lusiva a l’estada de Blasco a Burjassot, un text explicatiu i, per a més detalls, un codi QR.

Juntament amb el secretari de la Fundació Centre d’Estudis Vicent Blasco Ibáñez, Ángel López, presidiren la presentació de la renovada ruta literària l’alcalde de Burjassot, Rafa García, i el regidor de Patrimoni, Javier Naharros, en presència de la rebesneta del polígraf, Rosa Muñoz Benlloch, i nombrosos agents del teixit social del municipi.

Els actes arrancaren a les portes de la casa consistorial, on s’exposà una selecció de llibres de Blasco pertanyents als fons bibliogràfics de la Casa de Cultura, amb la lectura de fragments d’algunes de les seues novel·les. Entre altres, s’escoltaren paràgrafs d’‘Arroz y tartana’ i de ‘La barraca’. El Club de Lectura de la Biblioteca Municipal s’encarregà de posar-los veu i l’Escola de Tabal i Dolçaina de l’Entitat Cultural Valenciana El Piló marcà els temps del recital. El coronà el seu Grup de Danses amb la millor collita del repertori. La matinal en honor de Blasco Ibáñez conclogué amb una visita guiada als punts de la seua ruta a Burjassot.