Miquel Navarro dialoga amb la ciutat en la seua primera exposició al MuVIM

L’escultor porta maquetes i prototips com el de la «Pantera Rosa» a la Sala Parpalló del museu

Miquel Navarro (Mislata, 1945) ha portat les seues escultures i ciutats al MuVIM per primera vegada i ho fa amb l’exposició «Urbanisme poètic», un reflex del que pensa i sent sobre les ciutats, una mirada als skylines —amb elevades torres—, però també a elements naturals com l’horta, com l’aigua.

Miquel Navarro, el reconegut autor de la «Pantera Rosa» de València, ha pres la Sala Parpalló del MuVIM, però també el hall del museu, amb una maqueta de les ciutats que sempre ha imaginat i que ha col·locat enfrontada a la del pare Tosca —de la València del segle XVIII—, que sempre presideix l’entrada del museu. És, segons es va explicar ahir, en la presentació, un «diàleg» entre dos models de ciutat: una encara agrícola i emmurallada, i altra més industrial, metafísica i deshabitada.

La mostra es va inaugurar ahir i podrà visitar-se fins al 10 de desembre i pretén que l’espectador reflexione sobre les urbs. «És un motiu per a parar-nos i pensar», apunta Paco Teruel, diputat provincial de Cultura.

Amb peces de terracota, zinc, fang, llautó o ferro, la mostra compta amb una escultura inèdita, «Les dues torres», que Navarro va rematar fa un mes, així com diferents fonts —la «Libélula»—, una aquarel·la, que tampoc s’havia vist a València, igual que la «Font Alberca»; a més del prototip de la «Pantera Rosa». «Entre murs» i «Ciutat 84-85» són altres de les obres que s’exposen i el muntatge de les quals (amb desenes de peces), suposen «un joc» per a l’autor, segons explica.

Per a Navarro, la ciutat és «un cau, un amagatall, la protecció de l’home i la defensa de l’exterior». Per això, detalla que l’exposició és «un pretext per a reunir fòbies i encants d’eixes ciutats, que són un cosmos específic»; també per a pensar sobre «l’ordre i el caos» o «imaginació i realitat».

Segons Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, l’exposició —comissariada per Carmen Velasco—, va començar a gestar-se en 2021. «La millor manera de fer una reflexió sobre les ciutats a partir de l’art era comptar amb Miquel Navarro, un escultor i urbanista poètic», afirma. Griñó anima als espectadors a «ampliar horitzons i veure la ciutat que Miquel Navarro ens proposa».