Vicenç Llorca: «Hem de reclamar prestigi a la poesia perquè qualitat hi ha»

L’escriptor guanyador del IX Premi Manel Garcia Grau reivindica el poder de la poesia com a clam de consciència i llibertat

Vicenç Llorca: «Hem de reclamar prestigi a la poesia perquè qualitat hi ha»

Vicenç Llorca: «Hem de reclamar prestigi a la poesia perquè qualitat hi ha» / Marina Segura

Marina Segura

El passat 24 de novembre, l’escriptor Vicenç Llorca va rebre el IX Premi Manel Garcia Grau de poesia per l’obra ‘La llum mirada’, lliurat per la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) en el marc de la inauguració de la cinquena Plaça del Llibre de Castelló. L’autor, que compta amb una trentena de títols publicats, ha apuntat al Va de Llibres! la importància del compromís en la poesia i la necessitat de reconeixement social d’aquesta.

Premi Manel Garcia Grau. Què significa aquest guardó per a Vicenç Llorca?

És un premi molt emocionant perquè vaig tenir ocasió de conéixer a Manel Garcia Grau, amb records que queden, i tenia aquest llibre que em feia il·lusió, en el cas de guanyar, dedicar-li a la memòria d’ell. Per això m’hi vaig presentar i, per tant, significa molta emoció.

Què trobem en ‘La llum mirada’?

En aquesta obra propose un poemari en tres parts: una primera on intente transmetre la necessitat de recuperar els vincles amb la natura; una segona referent al vincle amb la vida i els anys a través del llegat artístic i literari, de la mà de poetes com Salvador Espriu i Jordi Sarsanedes; i una tercera on faig una mirada cap a una poesia cívica i compromesa. A més, cada part va encapçalada per un poema llarg que es diu ‘Himne de la confusió’, dedicat al meu fill de divuit anys i una mica per a aquesta generació jove que protagonitzarà el futur. Intentar que aquesta confusió que vivim, aquest col·lapse, trobe una resposta ètica.

Quina és la situació actual de la poesia en aquest context de col·lapse i acceleració?

Segurament la poesia ocupe ara un dels espais més petits dels últims decennis. En una societat en què estem veient que tenim molts perills de perdre llibertats individuals i col·lectives, la poesia és un clam de consciència i, en aquesta perspectiva, jo la trobe molt necessària.

Per on hem de començar a protegir la poesia i aquest llegat artístic que recuperes a l’obra?

Caldria prestigiar més la poesia en l’àmbit social i això passa també per poder ser més presents en els mitjans de comunicació i, fins i tot, en el sistema escolar, que a vegades es relega a un segon terme. I, sobretot, tenir en compte que nosaltres tenim una producció poètica extraordinària, tenim poetes clàssics i actuals sensacionals. Podem gaudir moltíssim amb la poesia, per tant, hem de reclamar al màxim el prestigi a la poesia perquè qualitat hi ha.

Quina és la importància, doncs, del suport d’entitats com la UJI?

R: Em sent molt orgullós que el premi l’atorgue una universitat del prestigi de la Jaume I. Que una universitat reconega la memòria d’un dels seus professors i potencie la poesia és molt important perquè, des de l’acadèmia, s’està ajudant a aquest prestigi que parlàvem.