Andrés Castillo publica amb el Magnànim «Rostres i gestos de la cultura: 1980-2000»

És un recorregut històric i crític pels anys huitanta, amb tota l’ebullició cultural pròpia del moment, i la dècada dels noranta, que suposaria la consolidació de les institucions nascudes amb la democràcia i que culminaria amb l’arribada de l’any 2000

Andrés Castillo, autor de «Rostres i gestos de la cultura 1980-2000».

Andrés Castillo, autor de «Rostres i gestos de la cultura 1980-2000». / Carmen Montañana

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, servei de l’àrea de cultura de la Diputació de València, presenta Rostres i gestos de la cultura 1980-2000, un llibre del fotògraf Andrés Castillo que recull tant els retrats dels protagonistes com de la recreació dels esdeveniments i l’ambient d’un temps que va tindre el privilegi de poder documentar. El volum compta amb textos d’Emili Piera i disseny d’Eugeni Simó. La presentació tindrà lloc el dia 13 de desembre a les 19 hores a la Sala Alfons El Magnànim del Centre Cultural la Beneficència amb la participació de Vicent Flor, director del Magnànim, Emili Piera, director de col·lecció, i Andrés Castillo.

El llibre és un recorregut històric i crític pels anys huitanta, amb tota l’ebullició cultural pròpia del moment, i la dècada dels noranta, que suposaria la consolidació de les institucions nascudes amb la democràcia i que culminaria amb l’arribada de l’any 2000, frontera mental i canvi de mil·lenni. Aquestes dues dècades van ser protagonitzades per una sèrie de personalitats (intel·lectuals, artistes, escriptors, dramaturgs, cineastes, músics i pedagogs) i de moviments socials que van crear les infraestructures i situacions que van fer possible un nou ordre cultural.

En Rostres i gestos de la cultura 1980-2000, apareixen els retrats de la majoria d’ells: Joan Fuster, Enric Valor, Ricardo Muñoz Suay, Carmen Alborch, Manuel Valdés, Carmen Calvo, Matilde Salvador, Andreu Alfaro, Tomás Llorens etc., entre les quasi 500 personalitats que protagonitzen el llibre; a més d’una sèrie de fotografies que descriuen l’ambient social i polític d’aquells anys.

Fragments de la imatge

El retrat sempre ha sigut el gran protagonista de la vida professional de Castillo. Utilitza un llenguatge fotogràfic basat en fragments de la imatge, capaç de contar històries i que obliga l’espectador a imaginar el context, o a interpretar lliurement eixa història.

Tot això en una època que va suposar l’inici d’Andrés Castillo com a fotògraf professional, i en la qual encara no existia la fotografia digital, motiu que explica que el nombre d’imatges d’aquelles personalitats i esdeveniments siga escàs i limitat.

Retrat com a protagonista

L’autor, Andrés Castillo, va iniciar la seua carrera professional en 1975, en el Centre Regional de TVE Aitana. S’inicia com a fotògraf freelance, a principis de la dècada dels huitanta col·laborant en els mitjans de comunicació de l’època i exercix com a responsable de fotografia de la revista comarcal de L´Horta Sud 7 Dies així com de la revista Papers. Paral·lelament, desenvolupa una faceta més creativa a través del grup d’agitació cultural Imatges 3. En eixa mateixa època, entra a prestar serveis professionals en la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, on té la possibilitat de documentar la vida cultural valenciana.