La Mutant presenta la residència d’investigació "Vicini", basada en l’art de la improvisació

La iniciativa forma part del programa «Circula!», que reuneix huit associacions professionals d’Espanya, entre elles, APDCV

La ballarina Federica Porello lidera el projecte «Vicini» a la Mutant. | L-EMV

La ballarina Federica Porello lidera el projecte «Vicini» a la Mutant. | L-EMV / Maria Bas. València

La Mutant acull aquest pròxim 8 de desembre la presentació pública del procés de creació de la peça de dansa «Vicini» a càrrec dels ballarins Federica Porello, Maria Mora, Xavi Moreno i Majo Villafaina. La proposta és una investigació travessada per diferents pràctiques i eines d'improvisació amb una doble vessant, una pedagògica i una altra escènica.

La cita constarà d'una mostra dels materials de dansa i dels objectes que els quatre creadors han estat desenvolupant des del passat 29 de novembre en un taller de pràctiques obertes en el centre d'arts vives. Durant la trobada es durà a terme una xarrada per a explicar en què consistirà el projecte i en quin punt es troba. A continuació, l'audiència podrà compartir com els ressona el procés creatiu.

Aquesta iniciativa ha sigut impulsada pel programa estatal de projectes Circula! Tren de circulación en danza en una nova modalitat: la residència d'investigació. Aquesta iniciativa col·laborativa entre diferents agents del sector vol fomentar i facilitar l'exhibició de peces de dansa i activar diferents propostes de formació. El circuit reuneix associacions professionals de les comunitats de Madrid, València, Catalunya, Euskadi, Andalusia, Canàries i Principat d'Astúries.

El programa té per objectiu fomentar la formació i la visibilitat d'espectacles en els quals el moviment i el cos són eix central, així com facilitar la mobilitat de professionals i complicitats entre les comunitats autònomes, més enllà d'un únic intercanvi de peces escèniques.

Així, al mateix temps que s'ha tancat la presència de la sòcia de l'associació catalana ACPDC Federica Porello en La Mutant, al setembre, a iniciativa de l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), la coreògrafa argentina Malena Albarracín va dur a terme una residència artística en l’Auditori del Convent de les Arts, al poble tarragoní d'Alcover, que va constar de tallers i xarrades i va culminar amb l'exhibició del projecte de dansa Milonga Taura.

Vicini posa en el centre de la investigació l'art d'improvisar, una eina de vida i de creació artística que permet entrenar l'escolta i la participació en el que està ocorrent a cada moment.

Les sessions matinals en La Mutant, desenvolupades els dies 29 i 30 de novembre i 5 i 6 de desembre han estat incloent treballs corporals somàtics i pràctiques de pautes per a la improvisació del moviment i amb objectes.

Durant la seua estada en el centre municipal, els quatre participants han elaborat pràctiques de moviment, d'escriptura i de manipulació d'objectes, en format de jocs o tasques, sobre diversos temes.

D'una banda s'ha estat explorant la ressonància de les seues accions, moviments i paraules en l'entorn. Per una altra, s'ha instat el diàleg amb l'altre a través del contacte o a través d'un objecte que els connecta, «compartint les mecàniques dels nostres cossos, la nostra respiració, estat o desig, estudiant les forces d'atracció i repulsió», desenvolupa Porello, qui a més de ballarina és professora de dansa, coreògrafa i terapeuta en biodinàmica craneosacral.

Por una parte se ha estado explorando la resonancia de sus acciones, movimientos y palabras en el entorno. Por otra, se ha instado al diálogo con el otro a través del contacto o a través de un objeto que les conecta, «compartiendo las mecánicas de nuestros cuerpos, nuestra respiración, estado o deseo, estudiando las fuerzas de atracción y repulsión», desarrolla Porello, quien además de bailarina es profesora de danza, coreógrafa y terapeuta en biodinámica craneosacral.

La italiana forma part de les companyies Mal Pelo, ZOO/ Thomas Hauert i del col·lectiu Group LaBolsa, fundat en 2012 per set creadores de dansa internacionals implicades en la cerca de pràctiques performatives en la creació en viu.