Una exposició a base de "cobalt i coure"

Més de 60 artistes exposen els seus dissenys en una mostra en el Museu Nacional de Ceràmica, a València

Inauguració.

Inauguració. / L-EMV

Més de 60 artistes ressalten "el poder" dels òxids colorants en l'exposició 'Cobalt i coure', que fins al pròxim 18 de febrer s'exhibirà en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries 'González Martí' de València.

A partir d'obres ceràmiques originals de 65 creadors membres de l'Associació Nacional de Professionals de Ceràmica (ANPEC), la mostra posa en valor els pigments òxids colorants per excel·lència en la ceràmica mundial i que tanta importància han tingut en diferents cultures al llarg de la història, com són l'òxid de cobalt i l'òxid cobre.

La comissària del projecte, Maite Larena Colom, ha seleccionat peces en les quals mostra visiblement l'ús d'un dels dos òxids, o tots dos, bé en la mescla de la pasta, en la composició de l'esmalt o en la seua decoració.

Algunes de les peces.

Algunes de les peces. / L-EMV

Els responsables de la mostra expliquen que el cobalt és "un poderós òxid colorant de blau profund i suggeridor, que ha impactat en l'artesania de totes les cultures".

El seu ús, agreguen, abasta des de les primeres pises egípcies i perses, passant per la seua importància en la decoració de les porcellanes xineses, sent pigment bàsic en gran part de la ceràmica medieval i així fins als nostres dies. En la ceràmica contemporània es pot gaudir de bells violetes i malves, rosats, blaus clars, blaus verdosos, blaus brillants, etc. en funció de l'esmalt amb què es combine.

El colorant més versàtil

Per part seua, el coure, el colorant ceràmic més versàtil, proporciona un ampli ventall de colors que van des del verd al turquesa i fins a porpres molt suaus. L'òxid de coure ha sigut un element essencial en la història de la ceràmica a Espanya per a aconseguir la important producció verda-manganés mudèjar o la ceràmica daurada de reflexos metàl·lics.

"Homenatjar la tradició i impulsar la innovació són els senyals d'identitat d'aquesta exposició col·lectiva que presenta obres d'estil tradicional i contemporani, creades amb diferents matèries, acabats i tipus de cocció, amb resultats variats, però vinculades per un eix vertebrador com és el cobalt i el coure", afirmen des del museu.