«Amor nòmada», un viatge per les diferents cultures

Joan Peiró publica un nou disc, on inclou diferents temes que són un punt de trobada entre molts estils 

"Amor nòmada", el nou disc de Joan Peiró.

"Amor nòmada", el nou disc de Joan Peiró. / Levante-EMV

Saray Fajardo

Saray Fajardo

El guitarrista i cantant valencià Joan Peiró va partir de Potries, la seua localitat natal, fa deu anys. Durant esta dècada, ha realitzat diferents viatges per tot el món, on s'ha trobat diferents músics i persones i ha viscut nombroses experiències. Totes estes vivències formen part del seu nou disc Amor nòmada, que inclou diferents temes que esdevenen un punt de trobada entre molts estils i tradicions. "És un homenatge a la reunió, als sopars de baix braç, a la festa, als encontres espontanis, a les amistats, a la intimitat comuna, als moments que compartim amb la gent que estimem o amb la gent que tenim a prop en un instant aleatori: un comiat, una declaració casual d’amor, una estoneta a la llar de foc, el record especial", explica el jove, qui reconeix que s'ha despullat "musicalment".

Com molts xiquets valencians, els seus inicis a la música estan vinculats a la banda del seu poble. "La dona que em cuidava era música i em vaig adentrar en la banda del poble", recorda. En sa casa, hi havia una guitarra, amb la qual va començar a composar els seus primers temes. El seu caràcter com a guitarrista combina tant la formació acadèmica com la formació de carrer. "La guitarra reuneix elements de moltes tradicions, ja que m'ha acompanyat a Córdoba, Berlín o Buenos Aires, entre d'altres llocs", indica.

La pandèmia va ser un punt d'inflexió en la seua carrera. "Fins a fer el disc, hem recorregut diverses etapes, però després d'un viatge a Argentina, em vaig adonar que les cançons es podien convertir en un àlbum", indica.

Música com a salvavides

Peiró sempre ha tingut clar que les lletres havien de ser en valencià. "És important cantar en valencià i demostrar que la llengua pot estar influenciada per altres estils i ser un punt de trobada", reivindica. Malgrat que el músic parla cinc idiomes, "cantar em naix en valencià perquè parle de coses que he viscut en valencià".

Així, la idea que la música naix de la comunitat i ha d’estar al servei d’ella és un dels pilars de la carrera de Joan Peiró Aznar. Així va crear la «Jota de Potries», un projecte en col·laboració amb el grup de danses La Llidonera que va recuperar el ball de jota a la localitat. També va realitzar la seua gira «Un món de música» amb els seus dos companys, Shafeeq Alsadi (Palestina) i Prabhat Das (India), pels suburbis de Gothenburg. L’any 2019 es va graduar al programa de músiques del món de la universitat de Gothenburg Suècia, en l’especialitat de guitarra i llaüt àrab. Així nasqué el seu espectacle «Veus de Tramuntana» un homenatge a la música tradicional valenciana.

 Professionalment, ha recorregut l’escena folk de Catalunya, el País Valencià, Dinamarca, Suècia i Bèlgica entre d'altres amb el seu projecte «Aigua», juntament amb l’acordionista Lies Hendrix. El duet Aigua tragué el seu primer disc, «Noninó», l’any 2021.