Moonwinds Simfònic presenta dos ballets inèdits de Martín i Soler

La formació interpretarà «La belle Arsene» i «El rapte de les sabines», estrenats a Nàpols el 1781 

Joan Enric Lluna.

Joan Enric Lluna. / Slowphotos

El cicle «Cambra al Palau» continua este diumenge 25 de febrer amb la formació Moonwinds Simfònic, que presentarà el programa «Ballets inèdits de Martín i Soler». El clarinetista i director Joan Enric Lluna, titular d’este conjunt, dirigirà la versió simfònica de La bella Arsene i El rapte de les sabines, ballets estrenats a Nàpols el 1781, ciutat on es van trobar els manuscrits, recuperant música del reconegut compositor valencià Martín i Soler, una de les més rellevants figures musicals de la segona meitat del segle XVIII, i rival en popularitat de Wolfgang Amadeus Mozart. En el concert també intervindran el concertino Andoni Mercero i l’actriu Rosana Pastor.

El director del Palau, Vicente Llimerá, ha destacat que «quan dissenyem el nostre cicle de cambra, tenim sempre present la premissa d’oferir al nostre públic programes d’indubtable interés interpretatiu i amb temàtiques ben definides». Per a Llimerá, el concert de Moonwinds Simfònic té, a més, un altre valor afegit com és el de «donar a conéixer a la ciutadania la recuperació de dos partitures d’un dels compositors valencians més universals com és Vicente Martín i Soler, compostes fa 243 anys i que formen part del nostre patrimoni musical».

En el programa es presentaran els dos ballets que contrasten en temàtica i en música, ja que El rapte de les sabines està basat en la mitologia del naixement de Roma, amb una història d’amor pel mig amb una música majestuosa, expressiva i dramàtica, i La bella Arsene es basa en un conte amb clau còmica i moralitat, molt típic de la Il·lustració francesa. Estes partitures figuren en el recent àlbum de Lluna «Un viatge a Nàpols». Per a posar en context la música de l’època, i la rivalitat entre Martín i Soler i Wolfgang Amadeus Mozart, també s’interpretarà la Simfonia núm. 25 en sol menor, KV 183/173dB del geni salzburgués.

Per part seua, Joan Enric Lluna assegura que «este projecte de recuperació és molt important perquè Martín i Soler és el nostre Mozart, i hem de treballar per a conéixer tota la seua obra». El músic destaca que «tinc una especial il·lusió per presentar la versió simfònica d’estos dos ballets inèdits al Palau de la Música, hi ha una gran labor d’investigació i musicològica darrere d’este concert».