Opinió

"Arran de"

Lluís Mesa

Lluís Mesa

Les persones actuen per diferents causes. Està bé tindre-les en compte. No obstant això, també s’han de valorar els efectes. L’exercici ajuda a entendre si les accions realitzades tenen conseqüències, i si són bones o roïnes. La locució «arran de» pot col·laborar en el quefer. Encara que indica que dos elements se situen al mateix nivell, quasi tocant-se, també té un altre significat figurat. En eixe cas, s’empra per a dir que un fet es produïx a conseqüència del que ha passat. 

Una excel·lent «mascletà» ha arribat a Madrid. Està bé exportar un signe identitari, en el cas que hi haja una bona causa per a realitzar-ho. Em pregunte què ha quedat «arran» de l’esdeveniment pirotècnic. Simplement, hi haurà més col·laboració entre dos administracions autonòmiques, mentres siguen governades pel mateix partit? O, tal vegada, des d’ara estarà justificat que davant la victòria d’una persona política pròxima es puga fer una celebració amb els diners públics? 

Fa uns dies tingueren eleccions a Galícia. La majoria conservadora ha revalidat la majoria absoluta. «Arran» d’eixe esdeveniment electoral no hi ha més que perdedors i un únic guanyador. No es tracta sols de créixer de manera exemplar, com han fet els galleguistes. Cal tindre l’opció de governar. Els socialistes haurien de valorar com han perdut tant. Però, sobretot Podemos i Sumar necessiten pensar en quin futur els espera, si continuen amb el present confrontat.

Em pregunte «arran» de la mort de l’escriptor Fernando Delgado què en queda. El més important són els llibres i la lliçó de vida. Recorde el seu discurs com a president d’edat de les Corts Valencianes l’any 2015, dedicat a la importància de la paraula. Quanta falta fa eixe parlamentarisme que li dona a la paraula la mesura necessària perquè la confrontació no siga trencar sinó construir. Com ben bé va dir, confiem que «la paraula ens salve i no ens condemne davant la ciutadania».

En este temps d’imatge i celeritat, defenc la paraula reflexiva. No sé viure sense escriure. Intente que cada vocable se situe «arran de» determinades idees com el respecte. Trobe que el discurs que genera odi, o que és simple estètica i no transmet, resulta estèril. 

En definitiva, pensem i utilitzem «arran de» per a tindre clar què ens provoca cada situació. Solament ens afecta allò que banya les nostres vides, així que banyem-nos cada dia.