8 autores valencianes per a reivindicar en el 8M, i cada dia!

Des d’Irene Klein fins a Isabel Robles, l’aportació femenina a la nostra literatura és diversa i transgressora

Irene Klein (esquerra) durant la presentació de ‘Les absències’ a la XI Plaça del Llibre de València.

Irene Klein (esquerra) durant la presentació de ‘Les absències’ a la XI Plaça del Llibre de València. / Levante-EMV

Marina Segura

Amb l’arribada del Dia Internacional de la Dona, que tindrà lloc aquest divendres 8 de març, tot s’impregna de color morat i el telèfon de les artistes i creadores femenines pega fum. Xerrades, concerts, entrevistes… Unes autores que denuncien que la resta de l’any moltes vegades aquest reconeixement és més discret. Per a nosaltres, qualsevol excusa és bona per a reivindicar les nostres escriptores i la nostra literatura i, tot i que resulta inabastable mencionar totes les plomes femenines que enriqueixen el nostre catàleg, hem fet una breu selecció d’algunes autores que ens inspiren cada dia i, pensem, vos endinsaran en la seua escriptura.

  • Muriel Villanueva: Autora de més de trenta obres literàries, Muriel Villanueva ha recorregut tots els gèneres i públics, des de contes infantils fins a obres de teatre i curtmetratges. Algunes de les seues últimes publicacions són ‘La pedra rosa’ (Edicions del Bullent) i ‘Un pianista en un celler’ (Sembra Llibres).
  • Anna Moner: És una de les escriptores més poc corrents del nostre panorama. Amb la seua formació en Història de l’Art sempre present al seu text, Moner s’endinsa en la part més fosca de l’ésser humà en la seua última obra ‘La por de la bèstia’ (Amsterdam Llibres).
  • Núria Cadenes: tot i que va nàixer a Barcelona, fa més de vint anys que viu i retrata València. Ha escrit una desena de llibres, entre ells un sobre el cantant Ovidi Montllor i un altre sobre el jove assassinat Guillem Agulló. Fa uns mesos va presentar ‘Tiberi Cèsar’ (Edicions Proa), una biografia novel·lada sobre l’emperador de Roma.
  • Irene Klein: amb el seu debut en ‘Les absències’ (Bromera), Klein ha emergit com una veu destacada en l’escena literària que haurem de seguir de molt a prop.
  • Mercè Climent: una de les escriptores amb més renom de la literatura infantil i juvenil, que ha destacat també en poesia i narrativa. Ara presenta ‘Més enllà dels murs’ (Sembra Llibres), una colpidora novel·la sobre les conseqüències dels discursos d’odi i la negació dels altres.
  • Elvira Cambrils: amb una prosa àgil, compromesa i vitalista, Elvira Cambrils retrata acuradament la història de desenes de dones lluitadores en les seues publicacions. El seu últim llibre ‘Argila i calç’ (Edicions Bromera) ha estat guardonat amb el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2023.
  • Isabel Robles: no podíem fer aquest recopilatori sense mencionar a Isabel Robles, referent feminista en l’assaig i una de les poetes més reconegudes del panorama valencià. La seua última publicació, ‘Han tornat les roselles’ (Perifèric Edicions) conté referències a Virginia Woolf, Louise Glück o la cantant Odetta, entre altres.
  • Rosa Roig: amb els seus últims treballs en l’exposició ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’ i el llibre ‘Contem històries de dones d’ací 2’ (Vincle Editorial), Rosa Roig ha reforçat el llegat de les dones valencianes d’una manera divulgativa i divertida.

L’atracció del Mal

Títol: La por de la bèstia

Autor: Anna Moner

Editorial: Amsterdam Llibres

ISBN: 978-84-19960-03-0

Preu: 21,95€

Anna Moner recrea en aquesta novel·la un món delirant, cruel, terriblement inquietant, però al mateix temps hipnòtic i amb un regust de plaer malaltís que cova en les profunditats de la nostra consciència.

A través de tan sols dos personatges, ‘La por de la bèstia’, ens condueix per la foscor d’un assassí en sèrie, “El minotaure”, que, guiat per la recerca irrefrenable d’un plaer carnal i antropòfag, recrea imatges femenines del renaixement amb les seuesvíctimes. Un personatge inspirat en l’assassí poeta Pierre François Lacenaire; i una malaltissa òrfena, que, amagada del món, viu baix un pànic crònic, obsessionada amb la mort, en un ambient de deliri, en el qual tan sols la companyia d’una nina de porcellana i ulls de vidre i les variacions Goldberg que executa des de ben menuda, li acompanyen en el dia a dia.

Un relat gòtic que navega entre el thriller psicològic i el gènere negre, un retrat de les profunditats abissals en la qual la ment humana es pot enfonsar, una inquietant novel·la que ens posa davant de l’abisme de la nostra ment.

Llegir a Anna Moner sempre és un exercici d’autocontemplació a través d’una “mirada de vidre” que reflecteix les nostres pròpies passions i les nostres pors, una mirada que intentem amagar en les profunditats de la nostra consciència i que al mateix temps ens atrau i excita.

Si teniu l’oportunitat de llegir i veure una presentació de ‘La por de la bèstia’ no deixeu passar l’oportunitat, l’autora vos atraparà en aquesta mirada interior i fascinant i de segur que gaudireu tant com ho vaig fer jo.

Rafael Domínguez

El qüestionari editorial

Espe Sanz, editora

Podries donar una pista sobre el llibre que estàs editant ara mateix? Estem treballant diferents poemaris, una novel·la i una obra de teatre. Un reconegut poeta publicarà enguany una novel·la amb nosaltres.

Un autor al qual t’hauria agradat editar: Ursula K. Leguin i Juan José Millás.

Quin gènere treballes? Som transversals en el nostre treball, però amb una estima especial cap a la poesia

Defineix la teua editorial en una frase: ¡La cultura para quien la trabaja!

Què busques en un llibre que edites? Que ens agrade, que em transmeta alguna cosa i que tinga recorregut comercial (malauradament)

Títol que més ha triomfat? Poesia: <u>El dormitorio de las golondrinas</u>, de Rosa García- Gascó Villarrubia, i <em><u>Corazón Indómito</u></em> de Alexia U. Martínez. Novel·la: <em><u>Los ángeles de la ira</u></em>, de Matilde Cano Serrano, i <u>El cosmos de Aura</u>, de Gemma L. Pascual.

L’edició per a La Consentida és? Un procés compartit.