Un fenomen universal: una societat musical alemanya i una del Cabanyal desfilen juntes a l'Ofrena

La SM Poblats Marítims i la Musikverein Rielasingen-Arlen posen música al pas de la Falla Progrés - Teatre de la Marina per la Plaça de la Verge

Protagonitzen la campanya Foc i So de la FSMCV a les xarxes socials

La Societat Musical Poblats Marítims desfilarà esta vesprada amb una agrupació invitada d'Alemanya.

La Societat Musical Poblats Marítims desfilarà esta vesprada amb una agrupació invitada d'Alemanya. / Miguel Ángel Calvo/FSMCV

Levante-EMV

Quan esta vesprada falleres i fallers de la comissió Progrés - Teatre de la Marina desfilen per la Plaça de la Verge, ho faran acompanyats d'una multitudinària banda de música que no només uneix a huitanta músics, també a dos territoris a més de 1.300 quilòmetres de distància: València i les localitats de Rielasingen i Arlen.

Des d'estos dos municipis del sud d'Alemanya que van unir les seues societats musicals, ha arribat als dies grans de les Falles una delegació de quaranta músics per a viure els dies grans de la festa. «La idea ens va arribar de Vicente Sierra, trompetista que va molts anys va ser mestre a la nostra escola de música», explica Domingo Carles, president de la Societat Musical Poblats Marítims.

Sierra, qui actualment treballa a Alemanya –«tot un Music amb Denominació d'Origen», presumeix Carles– va contactar amb la seua antiga agrupació valenciana per oferir-los esta possibilitat. «Ens contà que la banda alemanya vol visitar les Falles i que estaran fins al dia 18 de matí», apunta el president de l'agrupació.

Així es va idear la postal que es vorà sobre les quatre d'esta vesprada: quaranta intèrprets valencians i quaranta alemanys desfilant junts pels carrers de València i tocant pasdobles del repertori propi d'estos dies: Morenito de Valencia, Xàbia, El Tio Ramón, Fiesta en Benidorm i Paquito el Chocolatero.

La Societat Musical Poblats Marítims desfilarà esta vesprada amb una agrupació invitada d'Alemanya.

La Societat Musical Poblats Marítims desfilarà esta vesprada amb una agrupació invitada d'Alemanya. / Poblats Marítims.

«Sempre estem oberts a estes col·laboracions, que a més serveixen per a obrir portes, ara o en el futur, fer nous vincles i qui sap si dur a terme noves iniciatives entre les dos societats musicals», explica Carles.

Foc i so: un llenguatge universal

La unió de les dos bandes serà, a més, la que protagonitze la campanya que cada any llança la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana a través de les seues xarxes socials.

'Foc i So' és el ja tradicional eslògan que encapçala la crida a tots els músics de societats musicals a compartir les vivències durant la seua participació en Falles. Enguany, l'esperit de la campanya és el de mostrar com les Falles i les societats musicals traspassen fronteres.

A primera hora d'esta vesprada, una societat musical fundada a 1860 a prop del llac Costança d'Alemanya, compartirà carrers i música amb una societat musical nascuda a 1986 que aglutina als barris dels Poblats Marítims de València. El millor símbol d'un fenomen universal.